Archief per maand:
Archief per jaar:

Vier maanden voor poging bankpasje af te troggelen

Rechter vermoedt: ‘Zit organisatie achter’

door arno ruitenbeek
haarlemEen gevangenisstraf van vier maanden, waarvan een voorwaardelijk. Dat legde de politierechter op aan Ritchie P. De 21-jarige Amsterdammer trachtte een Zandvoortse vrouw op te lichten en gebruikte daarvoor een vervalst paspoort. Het beoogde slachtoffer liet zich echter haar bankpasje niet aftroggelen. 
Op 8 december van het vorig jaar kreeg de Zandvoortse telefoon van een man die zich voordeed als medewerker van haar bank. Ze zou de dag ervoor een verkeerde bankpas hebben gekregen. De beller zei dat hij binnen een half uur op de stoep zou staan om het pasje om te ruilen.
Ze vertrouwde het niet, en schakelde zowel de politie als de buurvrouw in. De laatste pakte een camera om de ‘bankman’ te fotograferen. Op advies van de politie deed de Zandvoortse voor hem open. Ze keek in het bebrilde gezicht van een kleine meneer in lange donkere jas die zei Nicolai te heten en die zich legitimeerde met een Belgisch paspoort op die naam. Ze wimpelde hem af en sloot de deur.
Op straat liep P. in de armen van enkele agenten. Zij vonden in zijn jas de bril, het vervalste paspoort en een mobiele telefoon met daarin een niet verzonden bericht met het adres en de bankgegevens van de vrouw. Tijdens het proces hield P. vol onschuldig te zijn. Hij had op deze plek twee vrienden getroffen. Hun namen weigerde hij te geven. Dat hij erg leek op de man op de foto’s van de buurvrouw, zoals de rechter zei, was puur toeval.
De officier van justitie eiste drie maanden cel. De rechter ging daar overheen: ,,Omdat u het criminele pad opzoekt. En omdat dit erg gemene feit goed is voorbereid. Ik denk dat er een hele organisatie achter zit. U verkiest voornamelijk te zwijgen en dat reken ik u aan.’’