Archief per maand:
Archief per jaar:

Vijf jaar geëist na gijzeling en beroving Beverwijkse ondernemer

Geen clementie voor ‘berekenend type’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Victor D. (20) uit Haarlem is een berekenend type. Hij hoeft daarom van de officier van justitie niet op clementie te rekenen. Voor de gewelddadige gijzeling en beroving van een Beverwijkse ondernemer werd vijf jaar cel geëist.


Op 30 april besloten de van oorsprong Roemeense D. en zijn zestienjarige, zwakbegaafde vriend Dirk de K. ‘geld te maken’, Ze zouden een kennis van D. uit Beverwijk beroven. De man had een dure Mercedes die D. in Roemenië wilde verkopen.
Om het slachtoffer naar Haarlem te lokken, vertelde D. over de telefoon dat hij ervoor zou zorgen dat de spullen terugkwamen uit de in november 2010 al een gestolen wagen. Die werd destijds teruggevonden bij de Hongaars-Roemeense grens.
Mes
Hoewel de Beverwijker dacht dat D. toen ook de autodief was, ging hij toch naar Haarlem en liet de twee instappen. De K. zette een mes op zijn keel, D. dreigde met een vleesmes. De ontvoerders namen hem mee naar Spaarnwoude, bonden hem vast en dwongen hem de pincodes van zijn bankpasjes af te geven.  D. haalde zijn zakken leeg, stapte in de auto en pinde 500 euro. De oudste verdachte reed vervolgens naar Beverwijk waar hij audio- en videoapparatuur uit de woning van de geknevelde ondernemer pikte.
De K. was naar huis gegaan. D. haalde hem op. Het duo ging terug naar hun slachtoffer, liet hem zijn jas uidoen, bond hem extra stevig vast en sleepte hem naar het water. De gijzelnemers spraken er over om een steen aan de Beverwijker vast te maken. Mogelijk wilden ze hun slachtoffer nog banger maken dan hij was, mogelijk hoorde moord bij het aanvankelijke plan en vonden ze dat tenslotte toch te ver gaan. In elk geval verdween het tweetal zonder zich verder om de hulpeloze, door den kou bevangen man te bekommeren.
De K. kreeg zijn aandeel van 300 euro  – hij zou ook delen in de opbrengst van de verkoop van de auto – en kroop in bed. D. tankte de Mercedes af in Amstelveen en scheurde richting vaderland, met de kofferbak vol gestolen waar. Bij Nürnberg was het afgelopen met de pret: de gealarmeerde Duitse politie plukte hem daar van de weg.
Neus
Een uurtje eerder had het slachtoffer zich van een deel van zijn touwen kunnen bevrijden. Hij strompelde naar een flat, belde aan met zijn neus omdat zijn handen nog vastgebonden zaten, en werd opgevangen door de bewoners.
D. heeft in verhoren gezwegen over het drama tot de rechtszitting op 11 oktober. Toen gaf hij schoorvoetend toe, maar legde de hoofdrol bij De K. Na die veranderde houding stelde de rechtbank het proces uit tot gisteren, om de reclassering te laten rapporteren.
Het advies van de hulpverleners, deels voorwaardelijk met leefstijltrainingen en -cursussen, legde de officier naast zich neer. ,,Want D. doet zich mooier voor dan hij is.”Het slachtoffer zou ruim 11.000 euro schadevergoeding moeten krijgen van de daders. Het proces tegen de minderjarige De K. had achter gesloten deuren plaats.