Archief per maand:
Archief per jaar:

Vijf jaar en tbs voor doden moeder

schaalDe rechtbank Noord-Holland heeft overeenkomstig de eis vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan Reinier R. G. (25). Op 6 januari vermoordde hij in Purmerend zijn moeder (47) met tientallen messteken.

Volgens verdachte was de aanleiding een ruzie over huishoudelijke taken. De zoon was zes jaar lang behandeld in het kader van een pij-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jongeren). Hij kreeg deze jeugd-tbs voor eerder gepleegde geweldsdelicten. In de tweede helft van 2013 kwam R.G. vrij. Op 22 november mishandelde verdachte een toevallige passant op straat. Voor deze mishandeling is verdachte nu ook veroordeeld.

Na een observatie in het Pieter Baan Centrum luidde de conclusie dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Ten tijde van de mishandeling en het doodsteken van zijn moeder was er sprake van een persoonlijkheidsstoornis, zwakbegaafdheid en tijdens de mishandeling ook misbruik van alcohol en drugs.

De rechtbank is niet meegegaan in het pleidooi van de advocaat om alleen tbs op te leggen. Belangrijk voor de rechtbank was daarbij dat het om een levensdelict gaat. De overleden moeder laat naast de veroordeelde zoon twee andere jonge kinderen achter. Verder vindt het rechtsc ollege dat de rol van vergelding zwaar moet wegen.

Kortom, de rechtbank vindt een gevangenisstraf noodzakelijk. Er kan niet alleen worden volstaan met behandeling in het kader van de tbs-maatregel. De straf is gelijk aan de eis.