Archief per maand:
Archief per jaar:

Vijf maanden geëist voor valsheid in geschrifte Haarlem en Hoofddorp

Oplichtster laat spoor van vernieling achter

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Oplichtster Angelique K. (35) laat een spoor van vernieling achter, aldus het openbaar ministerie. Voor valsheid in geschrifte in haar woonplaats Haarlem en in Hoofddorp luidde de eis: vijf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Veel belangrijker dan zitten, vond de officier van justitie, is dat K. onmiddellijk onder psychiatrische behandeling komt. Wellicht dat therapie de kans op herhaling iets minder groot maakt. Alhoewel politie, OM en reclassering hun twijfels hebben. De aanklager: ,,Ze weet heel goed wat ze doet. Ze gelooft in haar eigen leugens.”

Café
Een van de slachtoffers van K.’s verhalen was de uitbater van café Classics aan de Kruisstraat in Haarlem. Hij dacht vorig jaar september dat de rap van tongriem gesneden vrouw zijn zaak zou kopen. Over de prijs van 100.000 euro waren ze het eens. Ze ondertekende de koopovereenkomst, die de makelaar haar aanreikte, ook netjes. Met Angelique van der Weide, de naam die ze in mailtjes aan de vastgoedman had opgegeven.

Pogingen om het geld te innen van mevrouw Van der Weide, strandden echter. Telkens weer had ze een andere uitvlucht. Na een tip van een bedonderde huurbaas van K. kwam men er achter dat de aspirant-koopster een valse naam, geboortedatum en gegevens van haar identiteitskaart had opgegeven. De belazerde cafébaas deed aangifte.
K. ontkende gisteren tegenover de rechtbank dat ze het contract had getekend. Ze hield vol dat de verkoper haar met een vuurwapen 10.000 euro heeft afgeperst. Dat was zwart geld, dat ze moest witwassen van een misdaadbende die miljoenen heeft vergaard. ,,Die mensen hebben me al jaren in de tang”, huilde K.

Witwassen
Het verhaal over de criminele organisatie keerde terug in de tweede zaak. K. bekende dat ze onder dwang in februari van dit jaar een huis aam de Altius in Hoofddorp aankocht. Weer onder de naam Van der Weide, met nephandtekening. Tranen: ,,Ik moest geld witwassen.” Ze verweet de autoriteiten haar niet serieus te nemen: ,,Als ze dat wel doen, zal ik ze ook namen en adressen van de organisatie geven.”
De officier reageerde: ,,Er is geen enkele aanleiding voor nader onderzoek. Niet voor niets zegt haar vader: ‘Mijn dochter heeft en rijke fantasie’. Ze heeft moedwillig valsheid geschrifte gepleegd en daarmee velen gedupeerd.“ Haar ex-vriend bijvoorbeeld, die waarschijnlijk moet opdraaien voor de boete voor het afblazen van de aankoop van het huis. In december 2011 werd K. voor oplichting en flessentrekkerij al veroordeeld tot een half jaar, waarvan drie maanden als stok achter de deur. Daarvoor is ze in hoger beroep gegaan.
De uitspraak is op 5 juli.