Archief per maand:
Archief per jaar:

Vijf mooiste boeken van het jaar

De zak van Zwarte Piet en de slee van de kerstman moeten vol. Laat ik u daarbij helpen, met vijf van de mooiste boeken van dit jaar.

ARNO RUITENBEEK

1. Linwood Barclay: Een tik op het raam

Boekerij

€ 19,95, e-book € 12,99

barclay

Barclay is een schrijver, die er in slaagt om je zo vaak op het verkeerde been te zetten, dat je niet meer weet wat voor en achter is. Ik draai toch al tientallen jaren mee in het recensentencircus en heb duizenden thrillers gelezen, maar zelden komen ze zo dicht in de buurt van de perfectie. Karakters, plot, dialogen, vaart, sfeer, geloofwaardigheid: het klopt allemaal als een zwerende vinger. En hoewel je vanaf de eerste pagina weet dat er iets vreselijk mis gaat, blijft het tot op het laatst gissen wàt dat is. Dit keer zijn we beland in een stadje in de staat New York, waar het leven zijn gangetje gaat. Wat gesteggel over pubers die de drankregels overtreden, dienders die er liever op los slaan dan dat ze een proces-verbaal opmaken. Privédetective Cal Weaver zoekt naar de verdwenen dochter van de burgemeester en degene die zijn zoon de drugs heeft verschaft waardoor de jongen zelfmoord heeft gepleegd. Als de verhaallijnen bij elkaar komen, is niets meer zoals het was.

2. Joël Dicker: De waarheid over de zaak Harry Quebert

De Bezige Bij

 € 19,90

dicker

Het is Dicker gelukt om een subliem smakende cocktail te maken van zeer uiteenlopende genres . The beauty and the beast, Cyrano de Bergerac, Jane Eyre en The excorcist blijken een meer dan geslaagde combinatie te kunnen vormen met Stephen King en Linwood Barclay. Alles verbindend element is de schrijfstijl. Helder, met onderkoelde humor en oprechte ontroering. We voelen ons direct thuis in dat kneuterige stadje in het Amerikaanse achterland, waar het leven goed is. Tot een meisje van vijftien de hoofden van mannen, maar ook  van vrouwen op hol brengt. Het kind verdwijnt plotseling spoorloos, en 33 jaar duikt haar lichaam op in de tuin van de man die haar zo beminde dat hij over deze verboden liefde een zeer succesvolle roman schreef. Door zijn onderzoek naar het hoe en waarom trekt een beginnend auteur een gigantische beerput open. De ontknoping verdient een gouden lijst.

3. Lee Child: Persoonlijk

Luitingh-Sijthoff

 € 19,95

child

Heidense karweitjes zijn de specialiteit van Jack Reacher. Overal ter wereld, onder de slechtst denkbare omstandigheden, knapt deze slimme, sterke en sympathieke eenzame strijder zijn klus op. Bijna altijd definitief, maar soms verdwijnt de gejaagde achter tralies. Zoals scherpschutter John Kott. Nu keert deze levensgevaarlijke man terug aan het front en moet Childs geesteskind aantreden. Volgens Reachers opdrachtgever, generaal O’Day, wil Kott een of meer staatshoofden doden tijdens de G8 in Londen. In  de Britse hoofdstad ontspint zich een minioorlog tussen onze held en zijn vrouwelijke partner enerzijds en de Londense onderwereld anderzijds. Geen enkele andere auteur zou daar zo’n gelikte thriller over kunnen schrijven. Als er even minder actie is, houden de vlijmscherpe dialogen ons wel op het puntje van de bank. Deze bizarre ontknoping hadden we echt niet zien aankomen.

4. Tonino Benacquista: Malavita

Boekerij

15, e-book  € 9,99

malavita

Het Nederlandse getuigenbeschermingsprogramma is een aanfluiting. Criminelen die hun buitenlandse verstopplaats snel weer verlaten, in hun geboorteplaats het ‘verradersgeld’ opmaken en dan naar de pers lopen; altijd gezeur over de centen en de beloften die het OM niet nakomt. Het Amerikaanse origineel (Witsec) heeft een betere naam, maar de hoofdpersoon uit deze uitstekende, zeer humoristische thriller doet er alles aan om daar een einde aan te maken. Giovanni Manzoni is een keiharde maffioso die La Cosa Nostra verraadt en daarna onder de nieuwe identiteit van Fred Blake een Frans dorp op stelten zet. Omdat het de aard van het beestje is, maar vooral om zijn schaduw/FBI-getuigenbeschermerchef Tom Quint tot het uiterste te tergen. Mevrouw alias Blake en de kinderen aliassen Blake dragen hun verwerpelijke steentjes bij, zodat Quint en zijn beide discipelen er stapelgek van worden. De ontknoping is vuurwerk, verwacht omdat het niet lang meer kon duren voordat de maffia wraak zou komen nemen. Onverwacht doordat …nee, zo’n mooi slot verraden we niet. We verklappen wel dat de film Malavita met Robert de Niro net zo’n lekker hapje is.  Tijd genoeg om rond de kerst te kijken, tussen de drie delen van Sissi en In de ban van de ring door…

5. De hobbit, filmeditie

Boekerij

€ 15, e-book  € 12,99

 

filmeditie

…Een mooi bruggetje, die Tolkien-trilogie. Want de nieuwe filmeditie van De hobbit, dat wat aan het ring-epos vooraf ging, is net uit.

Uiteraard is dit een uitgave van het hele verhaal, maar nu in een nieuw, mooi jasje. Waar echter gaat de film verder? Bilbo, Thorin en de rest van de dwergen zijn soort van heelhuids uit de Nevelbergen gekomen, maar nu moeten ze hun weg zien te vinden door het Deemsterwold… zonder de hulp van Gandalf. Eenmaal in Meerstad aangekomen is het tijd voor Bilbo om zijn afspraak na te komen: ze moeten de Eenzame Berg beklimmen, op zoek naar de geheime deur die toegang geeft tot Smaugs leger. En waar is Gandalf eigenlijk? Welke mysterieuze taak heeft hij te vervullen in het Zuiden?

Het blijft een schitterend boek, en is een prima opwarmer voor 10 december. Dan gaat in ons land de derde en laatste hobbitfilm in première, The battle of the five armies. Dit is ook het sleutelstuk tussen de Hobbit en In de ban van de ring. Voor wie niet kan wachten, hier is de officiële trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hMy2a4Vi4tY.