Archief per maand:
Archief per jaar:

Vijftien maanden cel geëist tegen criminele Roemeen

Skimmer hangt zielig verhaal op over schuldeisers

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Twee Roemenen werden drie maanden geleden op heterdaad betrapt bij ‘skimming’ in Overveen. Toch hield Adrian U. (28) gisteren bij de rechtbank vol dat hij onschuldig is aan het kopiëren van bankpasjes en pincodes. Cristian I. (42) hing een zielig verhaal op over criminele schuldeisers. Justitie wil ze veroordeeld zien tot respectievelijk vijftien en twaalf maanden cel.
Op zondagmiddag 6 november rond half drie ontdekte een man, die beroepshalve veel te maken heeft met (beveiliging tegen) skimapparatuur, iets vreemds aan de geldautomaat van de ABNAmro aan de Bloemendaalseweg in Overveen. Er was een voorzetstuk gemonteerd. Daarin zat een cameraatje dat registreert welke toetsen voor de pincode worden ingedrukt. Via de namaaksleuf met magneet konden de magneetstripgegevens van de bankpas worden gekopieerd op een blanco pas.
ContantenDe deskundige belde de politie en stelde zich direct verdekt op, toen er twee mannen kwamen aanlopen. Het duo bekeek de gemanipuleerde automaat van dichtbij, rommelde er aan en stapte vervolgens in een VW Polo met Belgisch kenteken. Agenten hielden de wagen enkele meters verderop staande. Behalve 5000 euro aan contanten lag er gereedschap in, dat volgens de expert typisch is voor skimmers: een tangetje met gebogen uiteinden en een vijl. U. en I. werden gearresteerd.

Ter plekke bekeken de politiemensen en de melder de beelden van de beveiligingscamera van de bank.  De verdachten bleken diezelfde dag rond half tien al eens te hebben gecontroleerd of alles nog goed zat en of ze buit hadden. U. was bovendien de avond ervoor ook langs geweest. Ze hadden drie telefoons bij zich, waarin onder meer Colombiaanse nummers stonden. In dat Zuid-Amerikaanse land verbleef een handlanger, die met de kopiepassen geld opnam. Justitie heeft in deze zaak tot nu toe slechts een van de vier aangiften van gedupeerde klanten kunnen bewijzen.
De jongste Roemeen deed er het zwijgen toe op de zitting. Hij was onschuldig en daarmee uit. Hij is in zijn vaderland veroordeeld voor overvallen en drugshandel tot minstens zestien jaar. Volgens U. heeft hij er zeven van uitgezeten. Hij zou wegens goed gedrag in 2008 zijn vrijgekomen. Landgenoot I. stelde zich voor als eerzame, maar berooide wijnhandelaar die bij de verkeerde figuren geld had geleend. De geldhaaien zouden zijn gezin doden, als hij niet deed wat zij verlangden. Overveen was een eenmalige stommiteit geweest, aldus I.
Ontzenuwd 

Wat de rechters direct ontzenuwden. Er zijn beveiligingsbeelden van een bank in Helmond, waar op 25 september een geldautomaat werd geprepareerd. I. is op die opnamen te zien. Net als U., die daarnaast is gefilmd op 11 september bij een bank in Geldrop en in 2008 voor een automaat op het NS-station in Hilversum.

De uitspraken zijn 24 februari.