Archief per maand:
Archief per jaar:

Vijftien maanden geëist voor brandstichting en oplichting

Bedonderde verzekeraar wil elf mille terug

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De brand in zijn sportauto heeft Niels van den B. (39) zelf gesticht, zodat de Haarlemse autoimporteur een fikse schadeclaim kon indienen. Aldus de officier van justitie die vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk eiste.
In de nacht van 1 op 2 juni van het vorig jaar zou Van den B. benzine of brandspiritus hebben gegoten over een Audi A3, geparkeerd aan de Hamelinkstraat in Haarlem. Hij hield er een brandende lucifer bij, waarna deze auto en de Alfa Romeo Spider ernaast in de hens vlogen. De Italiaanse sportwagen was van de verdachte zelf, de A3 ook maar die was kort te voren op naam gezet van een bekende.
Hij vulde de schadeformulieren in. Noordhollandsche van 1816 keerde drie maanden later 10.890 euro uit voor de brandschade aan de Spider. De opgelichte verzekeraar vordert het geld terug. Begin 2012 stonden langs de Lagedijk in Spaarndam twee Audi’s, van het prijzige model Q7. Een ervan was gestolen. Een garagist verklaarde de SUV’s te moeten opknappen in opdracht van Van den B.
Winkeldief
Die gisteren de aantijgingen bestreed, op een winkeldiefstal op 18 september 2012 na. De handelaar jatte voor 22,40 euro aan boodschappen bij AH. ,,Ik was net opgepakt voor de zogenaamde brandstichting en zo in de war, dat ik in de fout ging.” Het had allemaal niets te maken met een beroerde financiële positie. ,,Het klopt dat een zakenpartner failliet is gegaan en ik daardoor 50.000 euro heb verloren, maar mijn bedrijf liep en loopt goed.”
De uitspraak is op 19 november.