Archief per maand:
Archief per jaar:

Vijftienjarige vrijgesproken van verkrachting

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – De Alkmaarse rechtbank heeft een vijftienjarige jongen uit Den Helder vrijgesproken van verkrachting van een dertienjarig vriendinnetje.

Uit de stukken en het proces blijkt, aldus het vonnis, dat het meisje op 15 augustus 2013 vrijwillig naar het ouderlijk huis van verdachte aan de Eemstraat in Den Helder is gegaan. De jongen, bevriend met de broer van de aangeefster, had haar via Facebook gevraagd of ze zin had om langs te komen.

In de woning heeft seks plaatsgehad, maar dat was niet tegen de wil van het vermeende slachtoffer. ,,Onvoldoende is gebleken dat ze zich niet heeft kunnen onttrekken aan de handelingen van verdachte. Ook uit de inhoud van de door aangeefster overgelegde whatsapp-gesprekken blijkt niet dat hij haar door geweld of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid heeft gedwongen tot bet ondergaan van seksuele handelingen.” Daarnaast overweegt de rechtbank dat sprake is van een gering leeftijdsverschil. Verdachte was ten tijde van de ten laste gelegde handelingen veertien jaar en aangeefster dertien.

Zowel de officier van justitie als advocaat Marco Berbee had om vrijspraak van verkrachting gevraagd en de rechters gingen daarin mee.  De aanklager eiste echter wel straf voor ontucht. Tevergeefs, want het rechtbank zag ook daar een vrijspraak in. “Naar het oordeel van de rechtbank kan niet in zijn algemeenheid worden gesteld dat kinderen van deze leeftijd geen seks met elkaar zouden mogen hebben.”

Verkenningstocht

,,Onder de gegeven omstandigheden kan worden niet bewezen dat de jongen handelingen heeft verricht die in strijd zijn met de sociaal-ethische norm. Veeleer lijkt sprake te zijn geweest van gedragingen die moeten worden gezien als een seksuele verkenningstocht in bet kader van een vrijwillig seksueel contact tussen twee jongeren die elkaar al langere tijd kennen en die in geringe mate in leeftijd verschillen. Het ontuchtige karakter van de handelingen komt hierdoor te ontvallen.” Door deze afloop is er ook een streep gegaan door de 25.000 euro schadevergoeding die de ouders van het meisje hadden gevorderd.

Berbee, die deze uitspraak van tevoren had voorspeld, toont zich tevreden: ,,Vooraf zei ik dat dit niet meer dan puberaal verkenningsgedrag was en de rechters zijn het daar volledig mee eens.” Hij houdt een slag om de arm: ,,De officier heeft nog een paar dagen om in hoger beroep te gaan.”