Archief per maand:

Vista-verdachte moet Staat 119.000 euro betalen

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – ,,Ik had mij andere kerstdagen voorgesteld’, zei Peter S. (50), nadat de rechtbank hem had verteld dat hij 118.643 euro aan de Staat moet afdragen.

Dat is altijd nog ruim 80 mille minder dan de officier van justitie vorige week had geëist, maar evengoed was het gisteren even slikken van de inwoner van Nieuw-Vennep. Om daarna het hoofd te rechten en aan te kondigen dat hij vanzelfsprekend in hoger beroep gaat. Zoals hij ook deed in de Vista-drugsaffaire, waarin hij in Haarlem tot vier jaar werd veroordeeld en waarop deze ontnemingsprocedure dan ook is gebaseerd.

S. zou lid zijn geweest van een grote groep, hoofdzakelijk uit IJmuiden afkomstige internationale drugssmokkelaars. Leider Freek de K. (58) kreeg bijvoorbeeld acht jaar en dreigt te worden geplukt voor 3,5 miljoen euro. Geld dat hij zou hebben verdiend met boevenstreken. In april volgend jaar wordt de juridische discussie daarover voortgezet.

De rekening voor de Venneper was aanvankelijk 199.168 euro. Hij was volgens de autoriteiten een windhapper, iemand die geen inkomsten heeft maar wel (grote) uitgaven doet. S. verweerde zich door te spelen dat het om speelwinsten ging. Hij pokert, en daarmee verdient hij 24.000 euro per jaar.

Net zo min als de aanklager geloofde het rechtscollege dat: ,,Er is geen bewijs voor.” Dat de rechters toch op 80.000 euro minder uitkwamen, had er onder meer mee te maken dat de ‘verdienperiode’  veel korter wordt ingeschat. De officier was uitgegaan van een tijdsbestek van 2004 tot 2010. In het vonnis is dat beperkt tot ruim anderhalf jaar, van oktober 2008 tot mei 2010. ,,Er zijn onvoldoende concrete aanwijzingen dat de verdachte ervoor en erna geld uit misdaad heeft verkregen.”

In juni  is de voortzetting van het hoger beroep in de strafzaak.  in Amsterdam.  In de komende maanden worden getuigen gehoord over  de Amerikaanse undercoveroperatie, die  leidde tot de val van de Vista-groep.