Archief per maand:
Archief per jaar:

Vlot geschreven spionageroman

DanielSilva01Daniel Silva: Portret van een spion

Boekerij

19,95 euro

Wil je terroristen pakken? Follow the money. Dat was misschien een betere titel geweest voor deze vlot geschreven thriller dan het misleidende saaie Portret van een spion.

Het is duidelijk wat de auteur wilde aangeven met Portrait of a spy. Zijn hoofdpersoon Gabriel Allon heeft als vooraanstaand lid van de Israëlische geheime dienst gekozen voor de dekmantel van kunstrestaurateur.  De verkoop van door hem op orde gemaakte topschilderijen is onderdeel van een slim plan om met groot geld moslimterroristen in de val te lokken. De ‘koerier’ die Allon hiervoor inschakelt, is een steenrijke en mooie Saoedische dame.

Nadeel van veel recente spionageromans is dat wordt gesmeten met namen, afkortingen en dat het decor zo snel wisselt dat zelfs de lezer jetlag krijgt. Silva houdt het gelukkig binnen de lijntjes, al reizen we ook met circus Allon van Cornwall, via Washington DC, Parijs en Zürich naar Dubai. De ontknoping is Hollywood-drama dat wat mij betreft niet had gehoeven. Even goed verheug ik me op Gevallen engel, Allons volgende avontuur dat de TNT-bezorger zojuist om de deur gooit.

ARNO RUITENBEEK