Archief per maand:
Archief per jaar:

Voetbaltalent FC Utrecht vandaag vrij

Eis 300 dagen cel tegen autokraker

door arno ruitenbeek
haarlem – Justitie eist dat Jong Oranje-voetballer Fernando E. 300 dagen cel, waarvan 43 dagen voorwaardelijk krijgt voor een grote reeks autokraken en fietsendiefstallen in Hoofddorp. De Haarlemse rechtbank lijkt zich daarbij aan te sluiten. Want na 257 dagen voorarrest mag E. vandaag naar huis.

’Huis’ betekent in het geval van het negentienjarige, grote voetbaltalent van FC Utrecht en Jong Oranje: De Kei in Utrecht. Een instelling voor daklozen met een verstandelijke beperking. Daar verblijft de in Colombia geboren en door een echtpaar uit Hoofddorp geadopteerde E. nadat hij een tijd rondzwierf en misdaden pleegde om zijn eten, drank en joints te bekostigen.
Tussen 1 april en 7 juni van het vorig jaar heeft de verdachte, alleen of in gezelschap van een van zijn verkeerde vrienden, minstens 25 auto’s in Hoofddorp opengebroken. Hij gooide met een baksteen een ruit van de wagen in. Tassen, portemonnees en gereedschappen verdwenen. Schuurtjes waarin fietsen stonden, waren in die tijd ook niet veilig voor E. Een deel bekende hij, sommige feiten kon hij zich niet meer herinneren.
Het was niet de eerste keer dat de zwak begaafde E. met politie en justitie in aanraking komt. Hij heeft de neiging anderen daarvan de schuld te geven. Zo zouden reclassering en andere hulpverleners beloften aan hem niet gestand hebben gedaan.
Zo goed als zeker is E. in zijn geboorteland ernstig mishandeld. Zeker is, aldus gedragsdeskundigen, dat hij zwak begaafd is, impulsief, anti-sociaal en heel snel onredelijk boos kan worden.

Donderpreek
De oudste rechter wees hem in een ware donderpreek echter ook op zijn eigen verantwoordelijkheid: ,,Je gooit niet alleen autoruiten in, maar ook je eigen glazen. Je stond aan de vooravond van een glanzende carri�re als profvoetballer, maar als je zo doorgaat, verdwijn je voor jaren achter tralies. Ik gruw bij de gedachte dat jij al vader bent. Geef je zoontje het goede voorbeeld en pak de hulp aan, die je van alle kanten wordt aangeboden.’’
Voordat op 20 april de uitspraak is, wordt psychotherapie geregeld en zal worden gezocht naar een begeleidwonenproject.