Archief per maand:
Archief per jaar:

Vomar-overvaller krijgt werkstraf voor meineed

Zaankanter heeft spijt van leugens

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Ibrahim Y. (20) uit Zaandam is voor meineed veroordeeld tot 180 uur onbetaalde arbeid. Dat is het voorlopige einde van het proces over de overval op de Vomar Zaandam.

Voor de supermarktoverval op 23 december 2011 stonden bij de Haarlemse rechtbank vier jonge Zaankanters terecht. Een van hen was Y., de enige die het misdrijf had bekend. De medeverdachten waren woedend op hem dat hij meewerkte met de politie. Het laat zich raden hoe de stemming was in het arrestantenbusje, waarmee ze alle vier werden aangevoerd voor de zitting van 4 september 2012.

Dreigend

Nog benauwder werd het voor Y., toen hij in afwachting van het proces met zijn drie ‘vrienden’ werd opgesloten in dezelfde wachtruimte onder het gerechtsgebouw aan de Simon de Vrieshof. ,,Door jou zitten we hier”, was de dreigende boodschap om zijn belastende verklaringen bij te stellen. Eenmaal in de rechtszaal werden de angstgevoelens alleen maar groter: links zaten zijn ouders, rechts een mannetje of tien, vijftien die supporters waren van de andere drie vermeende overvallers.

Om te voorkomen dat hem of zijn familie iets zou overkomen, besloot hij halverwege de behandeling het drietal vrij pleiten. Ook tot verrassing van zijn advocaat zei hij dat het drietal niets met de overval te maken had. Hij had het gedaan, met een kennis en een onbekende derde. De rechters geloofden er geen snars van en veroordeelden twee medeplegers tot 2,5 jaar, de derde kwam weg met anderhalf jaar cel.

Y. zelf kreeg 30 maanden, waarvan een derde voorwaardelijk. Plus een nieuwe aanklacht wegens meineed. Daarvoor stond hij deze week bij de politierechter. Zijn oprechte spijt voor de leugens en zijn hoop om binnenkort met zijn beroepsopleiding door te kunnen gaan, deden de officier van justitie besluiten de normale eis van drie maanden te minderen, door twee maanden als stok achter de deur te vorderen. De rechter vond het zo belangrijk dat de Zaandammer binnenkort weer naar school gaat, dat de celstraf plaats maakte voor een werkstraf. Waarmee Y. kon leven.

Het duo dat in deze affaire het zwaarst is gestraft, is in hoger beroep gegaan. Volgens het openbaar ministerie buigt het Amsterdamse gerechtshof zich al op korte termijn hierover.