Archief per maand:

Voor moord met 35 messteken in Alkmaar

Eis in hoger beroep 10 jaar cel en tbs

Amsterdam – Justitie heeft in hoger beroep tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die ervan wordt verdacht op 3 februari 2009 in Alkmaar een man met 35 messteken om het leven te hebben gebracht. Ook wordt hij verdacht van mishandeling van een medewerkster van het huis van bewaring.
De 32-jarige verdachte B. gaf zichzelf op 3 februari twee jaar geleden aan bij de politie. Hij vertelde dat hij het 57-jarige slachtoffer in diens woning uit zelfverdediging had gedood. Justitie meent echter dat er geen sprake is geweest van noodweer. Volgens de advocaat-generaal “wordt de stelling van verdachte dat hij werd aangevallen door het slachtoffer op geen enkele manier onderbouwd, integendeel. Het slachtoffer had afweerverwondingen aan zijn handen en een messteek in zijn rug. Het lijkt er veel meer op dat het slachtoffer zich probeerde te onttrekken aan het geweld.”
De AG vindt dat de verdachte heeft gehandeld met voorbedachten rade en zich dus schuldig heeft gemaakt aan moord. Daarnaast heeft de verdachte op 27 maart 2009 opnieuw geweld gebruikt tegen een medewerkster van de Schutterswei-gevangenis in Alkmaar.
Gedragdeskundigen van het Pieter Baan Centrum in Utrecht concluderen dat B. zwak begaafd is. De kans dat hij opnieuw iemand vermoordt, is hoog. Op basis hiervan is naast een gevangenisstraf van tien jaar ook gedwongen verpleging in een forensisch psychiatrische kliniek gevorderd. De Alkmaarse rechtbank veroordeelde de man eerder tot dezelfde straf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging. De officier van justitie eiste destijds een gevangenisstraf van achttien jaar. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak.
De uitspraak is op donderdag 28 juli.