Archief per maand:
Archief per jaar:

Voor tweede keer in vijf jaar dreigt langdurige opsluiting

‘Samenleving beveiligen tegen Haarlemmer’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De samenleving moet beveiligd worden tegen Mike van G, aldus justitie. Want de Haarlemse draaideurcrimineel (38) gaat maar door met stelen. De vele kansen die hem zijn geboden om zijn leven te beteren, heeft hij niet aangegrepen. Dus rest slechts twee jaar opsluiting in een inrichting voor stelselmatige daders.
Het zou voor de tweede keer in vijf jaar zijn dat Van G. deze ISD-maatregel ondergaat. In 2007 veroordeelde het Amsterdamse hof hem al daartoe. Na een opname van veertien maanden in een psychiatrische kliniek leek het even de goede kant op te gaan met de drugsverslaafde ADHD’er.
Inderdaad: even. Omdat ‘niemand hem hielp aan een woning, hij geen begeleiding kreeg bij schuldsanering of een van zijn vele andere problemen’, ging met begin 2010 weer helemaal mis.  Gisteren stond hij voor elf misdaden terecht. De rechtbank werd, net als de officier van justitie, niet vrolijk van Van G.’s kritiek op de hulpverlening. Een van de rechters zei het treffend: ,,Het lijkt er sterk op dat u anderen overal de schuld van geeft .”
6 januari twee jaar geleden misdroeg de verdachte zich in de trein bij Overveen. Een conductrice die wat van zijn geschreeuw zei, spuugde hij op haar uniform. In juli van dat jaar zette hij twee autokraken in Bloemendaal. Met een uit een van de wagens gestolen bankpas pinde hij 250 euro.
Pistool
 In de vroege ochtend van 17 december 2010 kreeg de politie een telefoontje van Van G.’s buurman op de Planetenlaan. De veelpleger stond op straat te schreeuwen en met een pistool te zwaaien. Agenten zochten in de buurt naar Van G. Ze zagen een man rommelen in een auto, om vervolgens snel te verdwijnen. In de auto, met ingeslagen ruit, lag een pakje sigaretten waarop Van G.’s bloed zat. De wielsporen van zijn mountainbike hielden op bij het kapotte raam. Hij werd, verstopt achter een vrachtwagen, gevonden. In zijn broeksband zat het (nep-)pistool.
Door een belletje naar het bureau van een getuige op 13 mei 2011 kwam heling op Van G.’s lijst. Hij lag te slapen bij een scooter, waarvan de bedrading los hing, op het plein voor station Haarlem. De brommer zou van Dennis van Eeken zijn, vertelde Van G. in het verhoor. Van Eeken bestaat echter niet. Tenslotte waren er in oktober drie diefstallen. Hij pikte de gsm van een medewerkster van een uitvaartcentrum en zette twee autokraken in Haarlem.
De uitspraak is op 18 januari.