Archief per maand:
Archief per jaar:

Voorlopig geen vijf hoofdredacteuren

Holland Media Combinatie (HMC) mag voorlopig geen vijf hoofdredacteuren aanstellen voor de regionale kranten van de Telegraaf-dochter. Dat is de beslissing van de Alkmaarse rechter.

De redactieraad van HMC had in kort geding zijn directie gedaagd, nadat de laatste kwam met het plan om vijf hoofdredacteuren aan te stellen voor de dagbladen Noordhollands Dagblad (tevens algemeen hoofdredacteur), Leidsch Dagblad,  Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Gooi- en Eemlander en weekkrant De Echo.

De raad houdt onverkort vast aan het redactiestatuut, waarin wordt gesproken van een hoofdredacteur met drie adjuncten. Vijf kapiteins op het (financieel zwalkende) schip zou in de ogen van het vertegenwoordigend orgaan betekenen dat de positie van hun redactie ingrijpend wordt verzwakt. Gevreesd wordt dat de directie de centrale redactie in Alkmaar wil ontmantelen (waar ook de drukkerij al verdwijnt), om vervolgens op regionale niveau de nieuwe hoofdredacteuren te dwingen de commerciële doelen boven de journalistieke te stellen.

Op 12 november bleek in een bomvolle rechtszaal dat de partijen onverzoenlijk tegenover elkaar staan. Na mislukte pogingen hen toch tot elkaar te brengen, besloot de rechter uitspraak te doen op 26 november. Gisteren dus, en voor de directie is dat slecht uitgepakt. In het vonnis staat te lezen dat het plan om de redactie te hervormen slecht is uitgewerkt. Pas als ondubbelzinnig duidelijk is wat de taken en bevoegdheden van het vijfkoppige college van hoofdredacteuren zijn,  is er voldoende garantie dat de redactie onafhankelijk is en blijft. Zoals het statuut aangeeft. De rechter raadde, net als veertien dagen eerder, aan een onafhankelijke derde partij in te schakelen die kan bemiddelen.

HMC moet als verliezer de kosten dragen die de redactieraad aan het geding uitgaf: € 1429. Op 12 november staat de directie weer voor het hekje, nu van de Amsterdamse ondernemingskamer. De ondernemingsraad van het uitgeverijconcern is de uitdager.