Archief per maand:
Archief per jaar:

Voormalige sponsor voetbalclub RBC ‘lid van bende witteboordencriminelen’

‘Zes zakenlieden achter grote beleggingsfraude’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Hampton Investments op Schiphol is volgens justitie betrokken bij een grote beleggingsfraude. Klanten zijn voor drie miljoen euro benadeeld. Het geld is naar het buitenland weggesluisd. Directeur Willem H. (60) uit Amsterdam, van de inmiddels failliete financieringsmaatschappij op de luchthaven staat terecht, net als vijf andere zakenlieden. Onder hen oud-sponsor van voetbalclub RBC.

Een boevenbende, aldus de aanklacht.  Een onderneming in witteboordencriminalteit.

Justitie verwijt hen, naast lidmaatschap van een criminele organisatie, onder meer verduistering, verkopen van beleggingsproducten, valsheid in geschriften en oplichting. Deze week was de aftrap van het proces, met een regiezitting. De advocaten konden onderzoekswensen kenbaar maken.
En natuurlijk kwamen de heren strafpleiters met hele rijtjes getuigen, die allemaal moeten worden verhoord. Om een rookgordijn op te trekken, te vertragen, denkt de buitenwereld. Het officiële standpunt is: als je God en iedereen en dus niet alleen de door justitie uitgekozen getuigen hoort, komt er een heel andere (gunstiger) beeld van de cliëntèle tevoorschijn.

Gouden

Het valt te bezien. In elk geval stemden de rechters er in toe dat onder meer de zes in elkaars zaken onder vragenvuur komen te liggen. Daarnaast brokers en traders, om zoals de verdediging graag wil, te bevestigen dat de constructie van de zes helemaal niet dubieus is. Dat de beloofde gouden bergen er echt wel kwamen, als de heertjes meer tijd hadden gekregen. Waar hebben we dat toch meer gehoord? Easy Life, Palm, Quality, etc.??
Wat gebeurde hier nou proces? Bank leverage. In goed Nederland hefboomwerking. Met een relatief kleine inleg profiteren van valutschommelingen in de VS. Hoge rendementen konden de potentiële beleggers krijgen. En tsja, als je een geloofwaardig verhaal hoort dat je snel heel rijk kunt worden, wie trapt er dan niet in?
De klanten van Hampton trapten er wél in. En raakten hun geld kwijt. H.’s bedrijf, dat volgens een advocaat ook kantoor hield in Hoofddorp en Haarlem, ging failliet. De Stichting Derdengelden Burgh Vest uit Roosendaal van Gradus K. (58) uit Bergen op Zoom, stelde de gedupeerden op hun gemak. Burgh zou er wel eventjes voor zorgen dat de inleg en de winsten alsnog werden uitbetaald. Ook dat schip zonk. Met vijf Roosendaalse beleggers.

Vast & Goed

Niet alleen Burgh ging op de fles, ook makelaardij Vast & Goed van K. Beter bekend als de voormalige stadionsponsor (het Vast & Goed-stadion) van de uit het betaalde voetbal gedegradeerde Jupiler League-club RBC Roosendaal.
De bende had blijkbaar nog niet genoeg en overreedde een klant om zeven ton op de hefboom te leggen. Verlaste documenten moesten aantonen dat beleggingsconsulent Patrick G. (56) uit Roosendaal er dik aan had verdiend. Terwijl hij volgens de politie sinds 1994 vruchteloos heeft geprobeerd een boterham in deze windhandel te verdienen.

Oostenrijk

Ook op de regiezitting hielden de advocaten van de vier aanwezige verdachten, K., H. G. en Henk F. (55) uit Den Haag, vol dat ze een ‘reeël en realistisch product’ aanboden.  De aanklager was daar duidelijk over: van meet af aan was het de opzet om de klanten uit te kleden. Het geld werd niet geïnvesteerd, maar weggesluisd naar Rolf R. in Oostenrijk. Pogingen hem van de berg af te krijgen, zijn vooralsnog mislukt. Van de drie miljoen is, op 100.000 euro die is terugbetaald aan de benadeelde Roosendaler, niets terug te vinden.