Archief per maand:
Archief per jaar:

Voortslepen hoger beroep gunstig voor Praxis-overvallers

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – De drie verdachten van de overval op de Praxis Nieuw-Vennep krijgen korting op de strafeisen, omdat het hoger beroep zich maar voortsleepte. Het trio blijft ontkennen.

Op 23 januari 2010 rond 06.45 uur gijzelden drie mannen, van wie er eentje een pistool had en de tweede een mes, drie medewerkers van de bouwmarkt aan de Bergsmastraat. De bedrijfsleider werd zwaar gewond door een messteek, wellicht omdat de boeven boos waren dat ze zonder buit moesten vertrekken. Het slachtoffer overleefde, maar moest lang revalideren.

Een vierde medewerker die te laat was gearriveerd, verstopte zich achter een rijtje winkelwagens. Hij zag de overvallers naar een witte Citroën Berlingo rennen. De auto reed direct weg, wat er op duidt dat er een medeplichtige achter het stuur zat.

Mogelijk was dat de vierde inzittende van de Berlingo, die 11 februari 2010 op een Zaans bedrijventerrein tevergeefs trachtte te ontvluchten aan de politie. De zaak tegen hem kon de politie niet rond krijgen. Maar in de bestelwagen zaten ook de eigenaar ervan, Amsterdammer Moreno W. (nu 23), vriend Romeo N. (24) en de destijds nog minderjarige Nasser el-G. (inmiddels 21), jeugd-tbs’er uit inrichting Doggershoek in Den Helder.

Camera’s

In juni van dat jaar werden ze opgepakt, mede op grond van de beelden van de beveiligingscamera’s van Praxis die werden getoond in het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’. Nog geen half jaar later legde de Haarlemse rechtbank hen respectievelijk 4,5, 4,5 en vijf jaar cel op. Ze stapten naar het Amsterdamse hof, omdat ze volhielden (en nog steeds -houden) dat ze onschuldig zijn.

In april 2012 werd dit proces voorlopig stilgelegd voor bijvoorbeeld onderzoek naar hun kleding die erg veel leek op wat de overvallers droegen. Verder werden getuigen (soms opnieuw) verhoord. De advocaat-generaal was naar eigen zeggen niet wijzer geworden van de nadere naspeuringen. Voor hem stond vast dat W. is getipt door een stagiaire van de Praxis, het plan heeft opgezet en de voorverkenning op 21 januari heeft gedaan. De daders wisten dat er die 23e zou worden ‘gebalanst’ en waar de kluis stond. Het enige dat ze over het hoofd hadden gezien, was dat er een tijdslot op de safe zat tot 8 uur.

 

In Nieuw-Vennep vonden verdachten dichte safe.

In Nieuw-Vennep vonden verdachten dichte safe.

De AG toonde zich echter coulant. Omdat het allemaal te lang had geduurd, eiste hij zes maanden minder:  El-G. 4,5 jaar omdat hij zou hebben gestoken, beide anderen vier jaar. Als het hof het daar op 10 maart mee eens is, moeten ze allen nog een jaar terug naar de gevangenis waaruit ze na een kleine twee jaar vervroegd werden vrijgelaten.