Archief per maand:

Voorwaardelijk voor ‘Haarlemse Houdini’

Hof denkt pragmatisch: niet naar cel voor oude en ondergeschikte zaak

Door Arno Ruitenbeek
Amsterdam – Voor Haarlemmer Ali el K. (20) is een gevalletje ‘geheelde bromfiets’ onverwacht goed afgelopen. Het Amsterdamse gerechtshof dacht praktisch en legde een voorwaardelijke werkstraf van 56 uur op.
El K. heeft nogal wat op zijn kerfstok. In juni 2012 werd hij in Haarlem veroordeeld tot een jaar cel, omdat hij met vrienden een reeks inbraken had gepleegd in Haarlem, Heemstede en Beverwijk eind 2011. Op zijn mobieltje stonden opnamen van die misdrijven, maar de politie liet hem aanvankelijk tot vrij.Vorige maand werd zijn voorarrest geschorst, zodat de Haarlemmer aan zijn opleiding kon beginnen.
,,Meneer is een soort Houdini. Hij komt steeds weer los”, constateerde het hof. Dat behandelt het hoger beroep over de inbraken in juni, maar had zich gisteren te buigen over een oudere zaak van El K. In juni 2011 werd hij in Zandvoort betrapt met een gestolen brommer, waarop een valse kentekenplaat zat. Bovendien was de scooter niet verzekerd. In oktober van dat jaar verzette hij zich bij zijn arrestatie in zijn woonplaats. De Haarlemse politierechter had hem hiervoor veroordeeld tot een maand cel, waarvan de helft voorwaardelijk en een boete van 200 euro.
Weken
Het hof stelde de verdediging een pragmatische oplossing voor: ,,Wij zijn niet van plan de verdachte hiervoor naar de gevangenis te sturen. Hij weet dat het niet mag, heeft heel andere dingen aan zijn hoofd en lijkt ook op de goede weg bij de reclassering. Dus wat dacht u ervan als we dit meteen maar afmaken op een voorwaardelijk?” De advocaat-generaal kon zich daarmee verenigen en eiste vier weken voorwaardelijk. Advocaat Thijs Kapinga vond dat weer niet zo’n goed idee: ,,Stel dat hij in de proeftijd van twee jaar iets stoms doet, moet hij toch zitten en zijn school afbreken. Dan liever voorwaardelijk aan het werk.” Waar het hof zich snel mee kon verenigen. De 28 dagen werden omgezet in 56 uur onbetaalde arbeid.