Archief per maand:
Archief per jaar:

Vrienden uit IJmuiden moeten in cel blijven

Autodieven met smaak

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Audi, BMW. Smaak valt twee autodieven uit IJmuiden niet te ontzeggen. Gisteren stonden de oude vrienden samen terecht. Hun verblijf achter tralies lijkt nog niet ten einde.

Alexander G. (die vandaag 29 wordt)en Özay Y. (29) waren op de scooter naar Haarlem gereden op 23 januari. Voor een bezoek aan de coffeeshop. Op de terugweg zagen in ze rond 02.00 uur in de buurt van de Verspronckweg in Haarlem een bos met sleutels in een voordeur steken.

Het duo, in het verleden onder meer veroordeeld voor autodiefstal, kon hun geluk niet op: de sleutels van de BMW en de Peugeot van de bewoners zaten er ook bij. De scooter werd achtergelaten en met de twee wagens reden ze naar IJmuiden. Y. zette ‘zijn’ Peugeot weg en stapte in bij G. in de BMW.

De dag erna pikten ze in Heerhugowaard de kentekenplaten van een vergelijkbare BMW en wisselden de nummerborden op een afgelegen plek om. De Peugeot kreeg eveneens ‘nieuwe’ platen, gestolen in Heemstede.

Voor Y. hield de pret snel en abrupt op. Begin februari was een politiewagen uit Haarlem op weg naar Bloemendaal, waar een woninginbraak gemeld was. De agenten zagen voor zich een BMW, die steeds harder ging rijden en inhaalde waar dat niet kon. Ze zetten de achtervolging in. De BMW belandde in de berm en de bestuurder, Y., kon worden gearresteerd. De auto en de platen bleken gestolen, net als de later teruggevonden Peugeot.

G. was intussen doorgegaan. Hij stal in Noordwijk een Audi A6. Die stond met draaiende motor klaar. De eigenaar was even zijn huis binnengegaan om een ruitenkrabber te pakken . Bij terugkeer na een dikke minuut bleek zijn wagen weg te zijn. In Wassenaar pikte G. kentekenplaten . Op 20 februari was het echter voor hem ook einde oefening.

Tegenover de rechters bekende G., ook dat hij met de BMW en Audi vier á vijf keer heeft getankt zonder te betalen. Van benzinestations in Oostzaan, Amstelveen en Nieuwegein zijn aangiftes binnengekomen. De officier van justitie eiste tegen G. een jaar cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk en tegen Y. acht maanden, waarvan de helft als stok achter de deur.

De uitspraken zijn op 5 juni.