Archief per maand:
Archief per jaar:

Vrijspraak voor campingovervaller

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Andrezj J. (28) is in hoger beroep vrijgesproken van een overval op een campingbaas in Zwaagdijk. De politie maakte bewijs zoek. De advocaat-generaal had 4,5 jaar cel geëist.

De, tegenwoordig in Enkhuizen woonachtige Pool was bij de Alkmaarse rechtbank nog veroordeeld tot vier jaar voor zijn rol in de overval in de avond van 22 augustus 2011 op de woning annex kantoor en winkel van de eigenaar van camping Hauwert in Zwaagdijk. Het slachtoffer werd daarbij flink toegetakeld.

De vermoedelijk drie overvallers verdwenen in een Renault Megane, die kort na middernacht werd neergezet op de parkeerplaats van recreatiepark Het Grootslag in Andijk. Zes uur later stapte J. in de Renault die door de politie in de gaten werd gehouden. In het huisje dat hij met zijn vriendin en een landsman bewoonde op het park, werd een deel van de buit aangetroffen. Zijn linkersportschoen, merk Reebok, had zo goed als zeker een spoor nagelaten in het kantoor van het slachtoffer was achtergelaten.

 

Recherche heeft 'Reebok' geschoten.

Recherche heeft ‘Reebok’ geschoten.

Na twee jaar aanvullend onderzoek was van die bewijzen weinig meer over. Het DNA dat in de campingwinkel werd gevonden, was van drie andere mannen. Nieuwe bewakingscamerabeelden toonden aan dat J. niet wist waar de Megane, die hij leende van zijn huisgenoot, stond.  Hij moest er naar zoeken. Maar niet in de laatste plaats kan niet meer worden vastgesteld of de afdruk  inderdaad van zijn Reebok is, omdat de recherche de schoen kwijt is.

De vrijspraak betekent ook dat het slachtoffer kan fluiten naar zijn 5231 euro schadevergoeding.