Archief per maand:
Archief per jaar:

Vrijspraak voor vermeend drugskopstuk

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Vermeend drugskopstuk uit Hoofddorp Mohamed el Y. (54) is in hoger beroep vrijgesproken.

De eis bij het Amsterdamse gerechtshof leverde El Y. was al een jaar cel minder dan de drie jaar die de Haarlemse rechtbank hem had  opgelegd. Maar na jarenlang procederen heeft de voormalige uitbater van coffeeshop Route 66 op de hoofdstedelijke Wallen en cateringbedrijf Walima in Hoofddorp eindelijk gekregen waar hij op hoopte.

Wallen

WarmoesstraatHij zou leiding gegeven hebben aan een bende die op grote schaal Marokkaanse hasj importeerde. De verdediging heeft daar altijd tegen ingebracht dat de Nederlandse autoriteiten die verdenking hebben geconstrueerd, om El Y. uit het maatschappelijke verkeer te krijgen. Hij was als belangenbehartiger van de coffeeshophouders een grote hindernis bij de pogingen de Wallen prostitutie- en drugsvrij te krijgen.

De AG verlaagde de straf met twaalf maanden, omdat ze een van de twee transporten in 2011 niet bewezen achtte. Ze bleef er echter bij dat El Y. de baas was van een criminele organisatie en invoer van 1700 kilo verdovende middelen in juni van hetzelfde jaar. Het hof haalde een straf door alle beschuldigingen.

Amsterdammer Aysam Z. (21) werd eveneens vrijgesproken van zijn kleine rol in het transport van een paar honderd kilo hasj. De eis, een werkstraf van 120 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, was nota bene hoger dan het vonnis in Haarlem (40 uur onbetaalde arbeid).