Archief per maand:
Archief per jaar:

Vrijspraak voor dood vrouw in hotel?

OM ontdekt ‘plotseling’ gebrek aan bewijs

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Valdir dos S. (29) uit Assendelft moet vrijspraak krijgen voor de dood van een 25-jarige vrouw in hotel Van der Valk bij Hoofddorp. Dat zei advocaat A. Syrier gisteren bij het Amsterdamse gerechtshof.

Op zondag 20 februari 2011 ontstond in het hotel langs rijksweg 4 ruzie tussen de partner van de vrouw en een vriend van Dos S. De Assendelver wilde zijn maatje ontzetten en vuurde met zijn pistool een ware kogelregen af in de hotellobby. De elfde kogel raakte de wegvluchtende vrouw dodelijk in haar rug.

De Haarlemse rechtbank was het met de officier van justitie eens dat het hier niet om moord, maar om doodslag ging en legde Dos S. twaalf jaar cel op, behalve voor de Van der Valk-zaak ook voor mishandeling en bedreiging van zijn vriendin in Assendelft, op de dag voor het fatale schot. Van de zeer gewelddadige overval op een gezin in een Rotterdamse woning in augustus 2010 werd hij bij vrijgesproken na een eis van in totaal achttien jaar.

Pijnlijk

Zowel de verdachte als het openbaar ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde hem ook bestraft zien voor de Rotterdamse overval, maar kwam anderhalve maand geleden tot de pijnlijke ontdekking dat het bewijs ontbreekt. Dos S.’ raadsman Syrier is ervan overtuigd dat er evenmin bewijs is dat zijn cliënt de dood van de vrouw in het hotel heeft gewild. ,,Het was een betreurenswaardig ongeluk. Hij heeft niet geweten dat de vrouw in de baan van de afketsende kogel liep.” Op de camerabeelden van het hotel, die op de volgende zitting in november worden, zal dat volgens Syrier duidelijk worden.