Archief per maand:
Archief per jaar:

Vrijspraak voor overval: OM heeft weer eens het nakijken

Tweede Pool krijgt vijf jaar

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Er is geen bewijs dat Jacek N. (43) betrokken is geweest bij een overval op een Pools stel in IJmuiden, op 15 april 2011. De rechtbank heeft hem daarom gisteren vrijgesproken.
De officier van justitie eiste twee weken geleden vijf jaar en drie maanden.Dat de rechters er anders over dachten, bleek wel uit het feit dat N. kort na de zitting werd vrijgelaten. Voor de eveneens Poolse medeverdachte Gregorz W. (32) bleef de eis van 63 maanden echter nagenoeg overeind. Het vonnis luidde: vijf jaar. Volgens de rechters had W. een substantiële rol in de laffe overval door vijf gemaskerde mannen op twee bevriende landgenoten, in hun woonschuur aan de Van Wassenaerstraat in IJmuiden.
De daders dachten ten onrechte dat de slachtoffers hun achterstallige salarissen hadden gebeurd. Ze mishandelden het paar en ontkleedden de vrouw, waarna ze foto’s van haar maakten. Mocht ze naar de politie lopen, zouden de naaktfoto’s worden gepubliceerd. De buit bestond uit 600 euro en een navigatiesysteem.
In maart is Leszek P. (22) veroordeeld tot 2,5 jaar (eis: vier jaar). Een vierde verdachte zit in Polen vast voor ernstige misdrijven, een vijfde is spoorloos.

Voorlopige conclusie: het openbaar ministerie heeft weer eens het nakijken. Met de regelmaat van de klok worden, zeker de laatste tijd (in Haarlem) zaken gepresenteerd met een elan van onoverwinnelijkheid. Die vervolgens door een enorm gebrek aan bewijs compleet door het ijs zakken. Het OM moet uitkijken dat het zich niet belachelijk maakt met zijn scoringsdrift. In de wandelgangen weerklinkt cynisme over raio’s en beginnende aanklagers die elk rammelend dossier blind verdedigen. Da’s niet goed voor het land en het geloof in de rechtsstaat.