Archief per maand:
Archief per jaar:

VUURWERK DOOR BRIEVENBUS BUREN

Brandstichter komt niet vrij ondanks smeekbedes ouders

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Brandstichter Marc L. (45) komt niet vrij, ondanks een excuusbrief aan gedupeerde buren en smeekbedes van zijn ouders aan de rechtbank. Want volgens de aanklager is de Haarlemmer onberekenbaar.

L. is onder psychiatrische behandeling  en woonde bij zijn ouders aan de Jan Haringstraat in Haarlem. Op 16 maart van dit jaar brak er iets bij hem en gooide hij een boekenkast in de slaapkamer van de ouderlijke woning omver. Bovendien besmeurde hij de wanden met ketchup en dreigde hij zijn vader de trap af te slaan, aldus het openbaar ministerie.

Rotjes

Drie weken later werd de verdachte gearresteerd. In een woedeaanval had hij op 7 april rotjes in de achtertuin van de buren gegooid. Daardoor vlogen tegen de buitenmuur van het huis geplaatste bloembakjes vlam. Gelukkig voor iedereen bleef het vuur beperkt tot de bakken. Bij het volgende huis stopte L. een vuurpijl in de brievenbus, die weinig onheil aanrichtte en dreigde hij de bewoner en zijn kinderen te doden. De schrik zit er goed in bij deze benadeelden. Zij eisen een schadevergoeding; minstens een van hen zal tijdens het proces op 2 augustus een slachtofferverklaring voorlezen. In een schriftelijke spijtbetuiging zei L. dat hij zich nu pas besefte hoeveel mensen hij pijn heeft gedaan.

Dat L. vrijdag niet werd berecht, kwam doordat het psychologisch rapport nog niet klaar is. Vandaag praat de gedragsdeskundige nog met de ouders L. ter afsluiting van zijn onderzoek en maakt dan de balans op. Ook stond er heden, 8 uli, een controleafspraak voor L. gepland met een specialist van het Amsterdamse ziekenhuis. L.’s rug is op twee plaatsen gebroken geweest.  Zijn advocaat vroeg daarom aan de rechters of haar cliënt een paar uur geschorst kon worden uit voorarrest. De rechtbank verwees echter naar de directeur van De Koepel, waar L. zit. Vooralsnog lijkt het huis van bewaring niet mee te willen werken, omdat er niet zo maar personeel vrij te maken is voor transport en begeleiding.

Het verzoek van de verdediging om de voorlopige hechtenis na drie maanden op te heffen, haalde het evenmin. De rechtbank was het totaal oneens met de raadsvrouw, die stelde dat L.  zijn straf ‘voor wat vuurwerk’ er al lang op had zitten. Ook twee emotionele brieven van zijn ouders om hun zoon naar huis te sturen, mochten niet baten. L. is onberekenbaar, had de officier van justitie al gezegd, en dus mag je de maatschappij niet met een risicogeval opschepen.