Archief per maand:
Archief per jaar:

Vuurwerkhandelaar fout: 20.000 euro ‘lucht in’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Vuurwerkhandelaar Bart Pronk heeft van de politierechter een rekening gekregen van bijna 20.000 euro. De ondernemer uit Sint Maarten betaalt voor herhaalde overtredingen en moet zijn verdiensten afstaan.

 

Het knalde in de rechtszaal voor vuurwerkhandelaar.

Het knalde in de rechtszaal voor vuurwerkhandelaar.

De 40-jarige Pronk drijft aan de Rijperweg in Sint Maarten een Welkoop-winkel, met artikelen voor huis, tuin en dier. Maar als hij aan het eind van elk jaar de vuurwerkverkoop niet had, kon hij geen zwarte cijfers schrijven. Hij heeft dan ook flink geïnvesteerd in de ‘knalboemsector’, met drie bunkers voor de opslag van tien ton en bijvoorbeeld een professionele website waar tussen medio november en eind december digitaal bestellingen gedaan kunnen worden.

Deze handel is streng gereguleerd. Zo mag de verkoper niet meer dan 25 kilo vuurwerk meegeven per klant. Drie jaar geleden was dat maar tien kilo. Wie meer bestelt, moet met meer personen komen. Op 31 december 2011 staan een paar controlerende agenten er aan de Rijperweg met de neus bovenop, als een koppel kopers met twee winkelwagens met in totaal 163 kilo richting auto verdwijnt.

Proeftijd

De politie neemt de zaak hoog op. Getuigen worden gehoord, documenten verzameld. Uit het volgens Pronk onrechtmatig verkregen bewijs komt naar voren dat de ene na de andere koper duidelijk meer dan het toegestane maximum rotjes, pijlen en rollen heeft gekregen: 33, 34, 54 en 59 kilogram. Twee vrienden zijn huiswaarts gekeerd met 74 kilo. Zeventien afnemers verklaren dat het personeel  niets heeft verteld over de regels. Hun baas is de klos, en niet voor de eerste keer. In 2010 is hij veroordeeld voor de opslag van vuurwerk buiten de bunkers, tot een boete van 5000 euro, waarvan 3000 voorwaardelijk. De proeftijd daarvan loopt nog als Pronk opnieuw over de schreef gaat, dus wil de officier van justitie dat hij die drie mille alsnog betaalt.

De eis voor de ‘overgewicht’-affaire luidt 5000 euro. De aanklager stelt dat Pronk, na aftrek van de kosten, 11.915 euro wederrechtelijk voordeel heeft genoten. Dit bedrag moet hij afstaan aan de Staat. In een uitvoerig betoog – Pronk heeft geen advocaat – stelt de verdachte dat hij niets fout heeft gedaan: ,,Op de site staan de voorwaarden, ik instrueer mijn personeel, ik anticipeer op de lopende wetgeving.”

Kan zo zijn, stelt de rechter, maar toch blijkt het in de praktijk mis te zijn gegaan. Hij vonnis overeenkomstig de eis. Pronk zit er verslagen bij, grijpt naar zijn hoofd. De aanklager toont daar begrip voor, maar vraagt de ondernemer wel zijn verdriet buiten de rechtszaal te verwerken.