Archief per maand:
Archief per jaar:

Waddinxvener gokt en verliest

Hogere straf voor vluchtende inbreker

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Dat in hoger beroep de straf hoger kan uitpakken, weet nu ook Bryan S. (39). Het Amsterdamse gerechtshof legde de Waddinxvener een jaar meer op dan de Haarlemse rechtbank.

Gisteren kreeg de inbreker, die tijdens zijn vlucht  in Spaarndam en Velzen-Zuid inreed op politiemensen, vijf jaar cel (in eerste aanleg vier jaar, wat S. te hoog vond). De eis in Amsterdam was 5,5 jaar cel (in Haarlem zes).

Een ‘meevaller’ voor S. was dat de rijontzegging van tien jaar waartoe hij in Haarlem was veroordeeld, nu werd gehalveerd.  Hoewel de advocaat-generaal aan het hof had gevraagd het bij die tien jaar te laten, ingaand op het moment dat de draaideurcrimineel de bajes verlaat. Want grote angst bij velen is dat hij toch weer in een  al dan niet gestolen of geheelde auto stapt, terwijl hij nog nooit zijn rijbewijs heeft gehaald.

Het is niet uitgesloten dat het ooit slechter afloopt dan op 13 maart van het vorig jaar. S. had hier en daar in Spaarndam geprobeerd in te breken en mensen, die hem door hadden, gedreigd iets aan te doen. De gealarmeerde politie zette vervolgens met motoren en wagens de achtervolging in op de gedrogeerde Zuid-Hollander in zijn gepikte Citroën. S. liet zich echter door de blokkades niet tegenhouden.

Zo keken zes agenten op de Spaarndammerdijk, de Noordzeekanaalweg en recreatiegebied Spaarnwoude de dood in de ogen. Met name een motoragent had veel geluk dat hij niet werd geplet door de hard achteruit rijdende Citroën. Enkele dienders schoten op de vluchtwagen, maar moesten daar mee stoppen om te voorkomen dat fietsers werden geraakt.  De Waddinxvener werd korte tijd later wel opgepakt. Hij heeft altijd beweer dat hij niemand heeft willen doodrijden, maar slechts  uitweek.