Archief per maand:
Archief per jaar:

Wapenstok en pepperspray voor stadswachten

Moet je een tik met de wapenstok (rechts)?

Moet je een tik met de wapenstok (rechts)?

Alkmaar wil dat haar stadswachten een wapenstok en een pepperspray krijgen. Dat kunnen de zogenoemde toezichthouders zich tenminste verweren tegen het toenemende verbaal als fysiek geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling.

Op dit moment maken de stadswachten al gebruik van handboeien. Maar om ook wapenstok en pepperspray te mogen gebruiken, is goedkeuring van de minister van justitie nodig. De verwachting is dat er twee tot drie maanden overheen gaan, voordat de geüniformeerden hun koppel kunnen aanvullen.

De meest voorkomende vormen van agressie en geweld waarmee de toezichthouders te maken hebben, zijn intimidatie en lichamelijk geweld. Agressie en geweld komen bij de constatering van vrijwel alle overtredingen voor, zoals jongerenoverlast, dumpen van afval en problemen in overtredingen in de horeca waarbij drank en drugs in het spel zijn. Niet in de laatste plaats is er stijging van agressie door geestelijk gestoorde of geesteszieke lieden.

Hoewel veel van de agressie een verbaal karakter heeft, komt ook steeds meer fysiek geweld voor, zeker als een overtreder zich verzet tegen de aanhouding of weigert zijn identiteitsgegevens te overleggen. Als hij echter ziet dat de stadswachten een gummiknuppel en een busje van het bijtende gas dragen, bindt hij wellicht in. ‘Bovendien zullen de bewapende toezichthouders een escalatie minder snel uit de weg gaan’, aldus de gemeente.