Archief per maand:
Archief per jaar:

‘We dachten dat er op stond dat ze vernietigd werden’

Drietal beboet voor stelen van fietsen

door arno ruitenbeek

haarlem– Drie Hongaren zijn veroordeeld tot boetes van 500 euro, waarvan 150 voorwaardelijk voor fietsendiefstal. Bij de politierechter zeiden ze dat ze dachten dat de fietsen vernietigd zouden worden.

Op 19 februari van dit jaar kwam er bij de politie een melding binnen dat twee Oost-Europese mannen over het Kennemerplein in Haarlem liepen met een fiets, waarvan ze de achterkant omhoog hielden.
Agenten troffen op die plek bij het NS-station een bestelwagen aan, waarin twee fietsen stonden. Ernaast stonden er nog eens twee. Alle op slot. In de cabine van de bus zat Czaba B. (24). Buiten waren zijn landgenoten Balasz G. (24) en en Andras P. (42). De Hongaren wonen tijdelijk in Leimuiden en werken bij een machinefabriek in Alkmaar.
Op het bureau bekende het trio dat ze de vier fietsen wilden stelen om er drie, voor elk van hen een, van te maken. Ze hadden van collega’s gehoord dat fietsen die te lang in de weg staan worden verwijderd en worden vernietigd. Aan deze vier hadden kaartjes gehangen. De drie, die geen Nederlands spreken of lezen, hadden aangenomen dat de tekst op de kaartjes de opruiming aankondigden. ,,Dus dachten we dat we ze mochten meenemen’’, aldus G.
Dat anderen de fietsen lieten staan, was vreemd. Of juist niet, want op de kaartjes stond dat er een nieuwe fietsenstalling onder het station was geopend. De officier van justitie eiste de man een boete van 1500 euro, waarvan de helft als stok achter de deur. Dat vond de rechter te gortig voor mensen die híerheen komen om geld te verdienen om hun gezin dáár te kunnen onderhouden.