Archief per maand:
Archief per jaar:

Weer 5,5 jaar geëist tegen DekaMarkt-overvaller

Hoornse Somaliër betuigt spijt over leugen ‘inside job’

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Shamarka S. (26) heeft ook in hoger beroep 5,5 jaar cel horen eisen voor de gewapende overval op de DekaMarkt in Zwaag. Vooral de leugen over de ‘inside job’ breekt hem op.

De in Hoorn woonachtige Somaliër en een maat wachtten op 13 januari 2012 rond 22 uur de assistent-bedrijfsleider van de DekaMarkt aan de Korenbloem in Zwaag op. Ze richtten hun doorgeladen pistolen op de medewerker, dwongen hem achterin zijn eigen Fiat te stappen en een vrouwelijke collega te bellen die de kluiscode kende.

Zij kwam naar de Korenbloem, waarna de gijzelaars de winkel en de kluis moesten openen. De gijzelnemers vluchtten met een stapeltje geld. S. liep echter direct in de armen van de politie, die was ingeseind door de wantrouwende levensgezel van de medewerkster. Tegen de rechercheurs heeft S. nooit de naam van de tweede overvaller willen noemen. Daarentegen kwam de assistent-onderwijzer met een complottheorie. Die hield in dat de gijzelaars geen slachtoffers waren, maar van meet af aan betrokken waren bij het misdrijf.

Hoog

Bij de Alkmaarse rechtbank hield hij dat verhaal in stand. De veroordeling tot vier jaar vond hij te hoog, waarop hij naar het gerechtshof stapte. Het openbaar ministerie deed hetzelfde, omdat het de straf te laag vond na een eis van 5,5 jaar. Woensdag had de zitting plaats. Zoals verwacht, bleef het OM bij de oorspronkelijke eis. Met name doordat S. onnodig veel extra schade had aangericht bij  de assistent-bedrijfsleider en de caissière.

Onder druk van zijn advocaat bekende de verdachte dat zijn verklaring over ‘de hulp van binnenuit door de twee DekaMarkt-mensen’ van A tot Z gelogen was. S. betuigde ook zijn spijt aan het duo en zei na zijn – hopelijk snelle – vrijlating dit goed te zullen maken. De schadevergoedingen van ruim 5000 en een kleine 2200 euro wil hij in elk geval betalen.

De uitspraak is op 22 mei.