Archief per maand:

Weer in jury Gouden Strop

De jury van de Gouden Strop en Schaduwprijs 2021 is bekend. Ik (Arno Ruitenbeek, recensent van onder meer VN’s Detective & Thrillergids) zit er, net als dit jaar, weer bij.

Dat geldt ook voor collega-freelancer Rolf Bos (recensent van onder meer Hebban.nl) en Koen Voskuil (juryvoorzitter, verslaggever en misdaadjournalist van het AD).

Nieuw zijn Ellis Gielen, inkoopster thrillers bij boekhandel Stevens in Hoofddorp en Amber Martensen. Zij is verkozen tot de ‘stoerste thrillerverkoopster van 2020’ en werkt bij boekhandel Tomas in Bergen.

De prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman ging de laatste keer naar Dominique Biebau, voor Russisch voor beginners. De aanmoedigingsprijs werd gewonnen door Bettie Elias met Het tuinfeest.

Vorig jaar hebben de juryleden tussen oktober 2019 en maart 2020 maar liefst 76 thrillers thuisgestuurd gekregen om te beoordelen. Opvallend was de relatief grote hoeveelheid debutanten, waarvan een aantal de overstap maakte van een ander genre; non-fictie, of kinder- en jeugdboeken.