Archief per maand:
Archief per jaar:

Weer vier jaar geëist tegen plofkraker De Goorn

Eerste verdachte vrijgesproken bij gebrek aan bewijs

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Plofkraken in De Goorn en Eersel, plus een autodiefstal in Heerhugowaard. Volgens het openbaar ministerie mede het werk van Amsterdammer Saïd F. (34). De eis: vier jaar cel.

F. is de tweede verdachte van de zeer gewelddadige poging de kluis te roven van de Rabobank in De Goorn op 7 april 2012. Veertien dagen geleden staat al een andere Mokumer, Hamsa A. (22), hiervoor voor de Haarlemse rechtbank. Die is daarnaast betrokken geweest bij een plofkraak in ’t Harde op de Veluwe op 21 oktober 2012. A.’s DNA wordt op beide misdrijfplaatsen aangetroffen.

Na een eis van vier jaar wordt A. veroordeeld tot de helft (twee jaar), en ook alleen voor ’t Harde.  A.’s zweet op het tape, waarmee de voor de ontploffing gebruikte gasflessen zijn samen geplakt, is volgens het vonnis onvoldoende om hem betrokkenheid bij de kraak aan te smeren. ,,Mogelijk heeft hij geholpen bij het prepareren van de flessen”, is de voorzichtige conclusie van het rechtscollege, dat er in dit verband op wijst dat daders van deze misdrijven in sterk wisselende samenstelling opereren, maar toch steeds dezelfde werkwijze hebben.

Mager

Als e rechters het bewijs tegen A. al te mager vinden wat De Goorn betreft, dan kan  in dezelfde zaak vrijspraak voor F. niet uitblijven. Er zijn wat sporen aangetroffen, die wellicht van hem kunnen zijn. Bijvoorbeeld op een gasfles, die ligt in een van de twee gestolen Audi’s die de daders hebben gebruikt om de bankdeur te rammen en om te vluchten.

Uit de Audi die begin maart van het vorig jaar in Heerhugowaard is gepikt, duikt de politie een jammer (stoorzendertje om te voorkomen dat mobieltjes worden afgeluisterd) op. Maar de DNA-experts durven niet met zekerheid te zeggen dat het weefsel op het apparaat genetisch materiaal van F. bevat.

F.’s DNA is wel op het handvat van de inbrekerstas, die achterblijft bij de mislukte plofkraak op de ABNAmro in Eersel (bij Eindhoven) op 24 december 2012. De boeven ontkomen naar België. De signalementen die getuigen opgeven, zijn vaag. Het OM moet het doen met tips uit het milieu, dat Saïd de leverancier is van de spullen die zijn broer Hasan F.,  A. en vrienden gebruiken om kraken te zetten. Dat gebeurt steeds in weekeinden, waarin het feest is in de dorpen. Genoeg aanwijzingen voor de officier van justitie om ook voor F. de gebruikelijke 48 maanden te vorderen.

F. ontbreekt op de zitting. Hij is sinds 22 augustus vrij en noemt zichzelf onschuldig. Zijn advocaat heeft geen inzage in een deel van het dossier gehad en verzoekt daar alsnog om. De rechters stemmen daarin toe. De afronding van de zaak is op 6 december.