Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Weggepeste’ juriste krijgt baan bij gemeente niet terug

‘Beerput wordt opengetrokken’

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – De gemeente Haarlem hoeft een ontslagen juriste niet terug te nemen. Dat heeft de Alkmaarse bestuursrechter beslist.

De juriste zegt dat leidinggevenden en collega-ambtenaren haar hebben weggepest bij  de hoofdafdeling middelen &  services. De senior juridisch adviseur zat al meer dan een jaar overspannen thuis, toen ze in mei te horen krijgt dat haar per 1 juni eervol ontslag was verleend. Omdat dit gebeurde tijdens ziekte en dat volgens de wet niet is toegestaan, meende ze sterk te staan bij haar verzoek aan de rechter om het besluit van haar werkgever terug te draaien.

De, naar eigen zeggen, specialist ruimtelijke ordening werd in 2006 binnengehaald ‘op heel strategische dossiers’. Dat zou kwaad bloed hebben gezet bij ‘de vele incompetente lieden die het in het Haarlem stadhuis voor het zeggen hebben’. Daarop hebben, aldus de ambtenaar, haar tegenstanders een treitercampagne opgezet en uitgevoerd. Ze zou veel te lange pauzes nemen, vaak afwezig zijn en niet goed communiceren. Ze is inmiddels naar de politie gestapt en heeft aangifte gedaan. Tegen een superieur wegens ongewenste omgangsvormen, tegen collega’s wegens laster en smaad.

Pestkoppen

De gemeenteadvocaat zei tijdens de zitting in Alkmaar (om de schijn van partijdigheid te vermijden) dat er niet meer met de vrouw te werken en te praten viel: ,,Een onherstelbare impasse.” De juriste laat het er niet bij zitten. Langs de juridische weg wil ze alsnog haar baan terug veroveren, en anders een passende financiële regeling hebben. Daarnaast wil ze ‘de beerput opentrekken’ om de pestkoppen een lesje te leren. Ze zou de beschikking te hebben over rapporten van arbeidsinspectie en ombudsman, waarin het getreiter als mensonterend aan de kaak wordt gesteld.