Archief per maand:
Archief per jaar:

Welzijnswerker verleidt jongen met joints

Vijftien maanden geëist voor ontucht

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Eus P. (55) pleegde ontucht met een licht autistische veertienjarige, nadat hij de jongen had verleid met joints. De eis tegen de Haarlemse welzijnswerker luidde gisteren: vijftien maanden cel.

Daarvan moeten tien maanden voorwaardelijk zijn, aldus de officier van justitie. In de bijbehorende proeftijd van vijf jaar zou P. ‘niet mogen verkeren met minderjarigen’, zoals leiding geven aan vakantiekampen van zijn tennisclub. Want de aanklager is bang dat de gezellige, rondborstige Haarlemmer opnieuw kinderen seksueel misbruikt. Je moet de kat niet op het spek binden.

De verdachte heeft tijdens de politieverhoor ronduit toegegeven dat hij ontuchtige handelingen pleegde met het 40 jaar jongere slachtoffer. Het zou tientallen keren zijn gebeurd, gedurende minstens zeven maanden in 2011. Het kind mocht gratis blowen, soms drie tot vier joints op een dag, en als tegenprestatie moest het zich uitkleden, op P.’s bed gaan liggen en zich laten betasten.

Vrijer

Bij de rechtbank bleef de bekentenis weliswaar staan, maar P. schroefde het aantal incidenten en de periode terug tot respectievelijk 20 keer en drie maanden. Om daar aan toe te voegen: ,,Ik ben gestopt eind juni, want ik zag in dat ik met vuur speelde. Bovendien had ik geen seksuele bedoelingen. Die jongen was hard als beton, gesloten. Ik wilde hem alleen opener, vrijer van lichaam en geest maken.”

Met name die laatste opmerkingen stootten de officier tegen de borst. ,,Ik geloof helemaal niets van dit verhaal. U was uit op uw eigen behoeftebevrediging.” Aan de hand van de gedetailleerde verklaringen van het slachtoffer kwam ze tot meer conclusies. P. heeft het contact met het kind zorgvuldig en langzaam opgebouwd, met seks als doel. Nadat de veertienjarige in 2010 brutaal de (meestal) geopende voordeur van Eus was binnengestapt en een sigaretje had gebietst,  kwamen drank, kroegavondjes en slaappartijtjes in het spel.

De verontruste ouders hoorden dat hun zoon, die lijdt aan PPD-NOS,  veel over de vloer kwam bij die o zo sociale man. Ze stapten op hem af, vroegen zijn medewerking om het kind op het rechte pad te houden. P. keek de andere kant op. Als het kind weer eens ’s nachts heimelijk uit de ouderlijke woning was gevlucht, kon hij bij P. terecht. ,,Het kind stopte in september 2011, omdat u steeds verder wilde gaan”, zei de aanklager, ,,U hebt hem onvrijer gemaakt dan hij was.” Het zedenmisdrijf heeft voor grote psychische problemen gezorgd bij de scholier. P. zou hem een schadevergoeding van 19.550 euro moeten betalen.

De uitspraak is op dinsdag 29 januari.