Archief per maand:
Archief per jaar:

Werk- en voorwaardelijke celstraf geëist

Broer heeft gemeenschap met dronken zus 

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Broer en zusje. Allebei dronken. Zij is zelfs helemaal van de wereld. Hij kleedt haar uit en heeft gemeenschap met haar. Het gebeurt in de ouderlijke woning in Aerdenhout, in oktober 2009. Meent justitie, die Huub van W. (22) bestraft wil zien met 160 uur onbetaalde arbeid en vier maanden cel voorwaardelijk.
De dan 20-jarige Van W. en zijn vier jaar jongere zus komen in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 oktober thuis. ‘Als een balletje’. Hij brengt de laveloze havoleerlinge naar haar slaapkamer. De uitgetelde jonge vrouw komt bij vlagen bij kennis uit haar alcoholroes, merkt dat ze naakt is. Ze neemt haar broer waar, ook bloot, die schuttert met een condoom. Op een gegeven moment duwt ze Huub, die bovenop haar ligt, van haar af.
Hij vlucht de kamer uit. Ze zakt opnieuw weg. De volgende morgen zijn er de katers. Zij kan gewoon niet geloven dat het is gebeurd. Ze houdt die ontkenning maanden vol. Hun ouders weten nergens van.  Bij een andere broer, net terug van vakantie, doet ze een boekje open. Hij is sceptisch en raadt haar aan met Huub te gaan praten.
Droom

Dat doet ze. Ze kan het woord ‘verkrachten’ niet over haar lippen krijgen. Het blijft bij ‘Je hebt aan me gezeten’. Huub hoopt dat het een droom is. Hij kan zich, net als haar, weinig herinneren van die nacht. Hij belooft haar te stoppen met drinken. Die belofte breekt het studerende feestbeest in maart 2010, als hij weer eens stomdronken wordt thuisgebracht en zij hem moet verzorgen. Vanaf dat moment is de broer voor de zus gestorven. Ze neemt haar intrek in het tuinhuis, wil niet meer met hem onder een dak leven.
 In mei twee jaar geleden is het slachtoffer naar de psychische hulpverlening gestapt. Haar ouders worden ingelicht over het misdrijf. Ze stapt naar de politie, broer wordt vervolgd. Dat is niet eerlijk, aldus de verdediging: ,,Hier is sprake van gedeelde verantwoordelijkheid. Beiden zijn even getraumatiseerd.” De rechtbank zou zich dan ook moeten onthouden van een oordeel, lees tot vrijspraak moeten komen.
De uitspraak is op 7 februari.