Archief per maand:
Archief per jaar:

Werkstraf voor oplichter bejaarden

Purmerender hoeft niet terug naar cel

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Steven M. (38) uit Purmerend is voor oplichting van tientallen bejaarden veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur.

Daarnaast legde de rechtbank hem een gevangenisstraf van 450 dagen, waarvan 346 voorwaardelijk op, met een proeftijd van drie jaar. Dat betekent dat M. niet terug hoeft naar de cel. Hij was daarvoor zo bang na 3,5 maand in voorarrest, dat hij besloot alles op te biechten. De oplichter moet de vele gedupeerden, die hij met zijn babbeltruc 45 tot 390 euro aftroggelde, schadeloos stellen.

De verdachte reed het land door en zocht in onder Leiden, Alphen aan den Rijn en Oegstgeest  bejaardenwoningen uit. Hij vertelde de bewoners, gemiddeld 88 jaar, dat ze tot duizenden euro’s aan te veel betaalde rioolbelasting terugkregen. Maar dan moesten ze eerst wel aan hem, ‘de gemeenteambtenaar (gevolgd door een valse naam)’, administratiekosten afdragen.

Het begin van zijn strooptocht, 11 augustus 2011, in IJmuiden luidde ook het einde in. De IJmuidenaar kreeg een kwitantie van M., uit een boekje van zijn voormalige stofferingszaak in Alkmaar. De politie ontdekte op de kwitantie een vingerafdruk van M.. Op 22 maart kon hij worden aangehouden, maar toen had hij al minstens 27 keer toegeslagen.

De eis luidde:180 uur onbetaalde arbeid plus vijftien maanden cel, waarvan 11,5 maand voorwaardelijk.