Archief per maand:
Archief per jaar:

West-Friezen: Maak einde aan achterdeurbeleid

Coffeeshophouders zijn onredelijke en onbillijke vervolging beu

Er moet nu een einde komen aan de vervolging van coffeeshops vanwege het zogenoemde achterdeurbeleid. Vier West-Friezen hebben dat bepleit bij het Amsterdamse gerechtshof.

In Nederland wordt gedoogd dat de coffeeshophouder cannabis verkoopt. Bezit tot vijf gram is niet strafbaar. Dat is de ‘voordeur’. Maar hij mag geen wiet inkopen, noch een voorraad hebben van meer dan 500 gram. Want wietteelt, -transport, -handel en bezit van 30 gram of meer softdrugs zijn  strafbaar: de ‘achterdeur’. De coffeeshophouders moeten zich in allerlei bochten wringen, om hun winkel te kunnen laten draaien zonder ontdekt te worden en een bezoek te krijgen van de opsporingsautoriteiten.

Buitenvoorraad

Een bekende methode om de klant geen nee te hoeven verkopen is die van de buitenvoorraad. Van zo’n stash (geheime bergruimte) bedienen zich sinds jaar en dag ook de ondernemers G.P. (45) uit Bovenkarspel en E. van der W. (42) uit Hoogkarspel en hun in Zwaag woonachtige partner L.S. (31). Zij drijven onder naam Best Friends onder meer een coffeeshop in de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost.

De achterdeur: problemen volop.

De achterdeur: problemen volop.

Op 11 april 2011 doet de politie, na een anonieme tip over een wietplantage, een inval in een huurwoning aan de Eva Besnyöstraat en treft daar naast S. 8440 gram hennep en 360 voorgedraaide joints aan. Dit adres in de wijk IJburg is de stash van de ruim zes kilometer verderop gelegen Best Friends, vertelt S. aan de agenten die hij keurig de deuren opent. Hoewel dat niet had gehoeven, want van een kwekerij is geen sprake en dus had de politie geen reden om het pand te doorzoeken.

Transparantie

S.’openhartigheid is overeenkomstig de bedrijfsstrategie van totale transparantie. “Wij doen geen zaken met criminele organisaties, elke gram in- en verkoop wordt genoteerd, elke cent wordt verantwoord. Kamer van koophandel, belastingdienst en gemeente weten exact waar ze met ons aan te zijn. Daarom hebben we altijd, ook in 2015, nog exploitatievergunningen en gedoogverklaringen”, aldus Van der W. bij het hof. “De politie in Hoorn weet ook dat we in die gemeente een werkplaats hebben, waar de ingekochte spullen worden geportioneerd en verpakt om naar de stash vervoerd te worden.”

Bij de rechtbank is het trio schuldig bevonden aan het bezit van de ruim 8,5 kilo en de pretsigaretten, zonder oplegging van straf. Toch hebben ze, met hun West-Friese advocaat Hugo ter Brake, het risico van een straf in hoger beroep aanvaard. “Omdat het niet billijk en redelijk is dat het openbaar ministerie hen blijft vervolgen. Iedereen weet dat het achterdeurbeleid in de praktijk niet werkt. Een keurig en goedlopend bedrijf met vijftien werknemers wordt gedwongen om aan de achterdeur illegaal te zijn. Dat moeten we als samenleving niet willen.”

Moedig

De in hennepzaken gespecialiseerde raadsman doet namens zijn cliënten een oproep aan het hof: “Neem een moedige beslissing en verklaar het OM niet-ontvankelijk. Stop de vervolging. Daarmee geeft u een politiek signaal af dat het achterdeurbeleid moet worden opgelost.” De advocaat-generaal houdt zijn poot stijf. “De grens van voorraad ligt op een halve kilo. De verdachten weten niet van wie precies ze kopen, dus is niet gezegd dat deze lieden niet tot een criminele organisatie behoren. Niet in de laatste plaats hebben ze een stash in een woonhuis. Wordt die overvallen, lopen de buren gevaar.”

De eis luidt: twee maanden cel voorwaardelijk voor de drie mannen en een voorwaardelijk boete van 8500 euro voor de coffeeshop. De uitspraak is op 15 oktober.

Het hof wordt moedige beslissing gevraagd. Foto: nel de jager @netevenleuker

Het hof wordt moedige beslissing gevraagd. Foto: nel de jager @netevenleuker