Archief per maand:
Archief per jaar:

West-Friezen opgepakt

Door Arno Ruitenbeek

Enkhuizen – Een groot aantal West-Friezen blijkt recentelijk van zijn bed te zijn gelicht. De arrestaties hebben te maken met een overval op een telefoonwinkel in Enkhuizen op 27 februari van dit jaar. Het openbaar ministerie probeert publicatie over de ‘uitrookactie’ tegen te gaan.

Naar betrouwbare bronnen zeggen heeft de politie Noord-Holland Noord tijdens een drie dagen durende actie, meer dan vijftien lieden van hun bed gelicht. Van hen wist men vooraf dat ze niet tot verdachten hoorden. ,,Ze zijn opgepakt, puur om ze uit te roken”, aldus een advocaat. ,,De recherche hoopte dat de verhoren en een verblijf achter tralies hen ertoe zou brengen informatie over de daders en de gestolen telefoons te geven.” De meeste arrestanten werden na een dagje politiebureau huiswaarts gezonden, maar enkelen bleven in bewaring.

OM-woordvoerster N. Keijzer wil aanvankelijk geen mededelingen doen en dit artikel tegenhouden. ,,Want een artikel hierover kan het onderzoek grote schade toebrengen”, is het enige dat ze kwijt wil. Na enig aandringen verklaarde ze dat er hooguit zes ‘of zeven, of zoiets’ zijn aangehouden en dat nog slechts een van hen in de cel verblijft. Desgevraagd blijven de bronnen bij vijftien of meer.

Op zaterdag 27 februari om 17 uur wilde de eigenaar van The Phone House in de Westerstraat in Enkhuizen zijn winkel afsluiten, toen een gewapende man binnenstapte. De eigenaar moest toestellen en het kasgeld in een tas doen, zijn winkel afsluiten en in zijn auto stappen. De overvaller bleef dicht achter hem lopen en nam achterin de wagen van de gedupeerde plaats. De telefoonwinkelier werd gedwongen naar het Streekbos te rijden. Daar wachtte een BMW met nog twee mannen erin op de overvaller. De spullen werden overgeladen in de BMW, die met onbekende bestemming verdween. Een getuigenoproep, met name omdat slachtoffer en dader langs een druk bezocht grand café liepen, leverde niets op. De verdachten lopen ondanks naspeuringen nog steeds vrij rond. Dus grijpt de politie naar andere middelen om de benodigde inlichtingen te krijgen.