Archief per maand:
Archief per jaar:

West-Friezen staan terecht voor hasjtransporten

Overledenen Van der Bijl en Epskamp werpen schaduwen over proces

Door Arno Ruitenbeek

Een groep West-Friezen staat vanaf vandaag in Amsterdam terecht voor een reeks hasjtransporten. Over het zevendaagse proces liggen de schaduwen van twee onnatuurlijke sterfgevallen.

Maart 2005 krijgt de politie tips over een organisatie van Noord-Hollanders, die op grote schaal Marokkaanse hasjiesj naar Nederland smokkelt en de verdovende middelen verder vervoert naar Engeland en Scandinavië. 12 oktober 2005 wordt vrachtwagenchauffeur Hans G. (nu 64) uit Nibbixwoud bij de Deens-Duitse grens gearresteerd. In zijn vrachtauto is 345 kilo hasj verstopt.

Uit de verhoren van G. blijkt dat hij werkt in opdracht van ‘Opa’ Cor B. (75) uit Grootebroek, die weer orders ontvangt van Rob B. (53) uit Hoorn. De momenteel voortvluchtige B. is voor de transporten al veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Verder duiken in rechercheonderzoek ‘Artemis‘ de namen op van ‘Jan Patat’ M. (66) uit Nibbixwoud, Ibrahim S. (30) en Ab H. (66) uit Enkhuizen. Niet toevallig zijn het allemaal mannen uit dossier ‘Agaath’ over de marteling en dood van Schagenaar Paul Epskamp in januari 2005.

Diefstal

Ab H., Jan Patat en Epskamp hadden van de eigenaren de schuld gekregen van de diefstal van 3000 kilo hasj uit Jan M.’s loods in Nibbixwoud, kerstavond 2004. H. en M. werden tenslotte losgelaten, Epskamp kreeg vermoedelijk een hartstilstand toen zijn beulen een boormachine op zijn knieën zetten.

Ab H. kreeg acht jaar cel voor betrokkenheid bij deze gewelddaad. Hoewel zijn straf er inmiddels opzit, probeert hij al jaren aan te tonen dat hij onschuldig is. Overmorgen (14 mei) zal hij de rechters in de kwestie-Artemis vertellen dat Ibrahim S. een politie-informant is die valse verklaringen aflegt. De laatste zou vandaag de aftrap doen in Amsterdam. Maar hij krijgt een latere behandeling. De officiële reden van verhindering is zijn offshore-werk. Een medewerkster van de rechtbank heeft zich echter laten ontvallen tegenover een advocaat dat S. zich bedreigd voelt.

Moord

Op de zittingslijst voor Artemis ontbreekt prominente verdachte Thomas van der Bijl. De Amsterdamse cafébaas, die een deel van het losgeld van de Heineken-ontvoering zou hebben verstopt in een bos in Parijs, werd april 2006 vermoord. Het OM kon dus niet anders dan seponeren. Kort voor zijn dood werd Van der Bijl gearresteerd, nadat in het Brabantse Bavel 32.000 kilo hasj was onderschept. In zijn huis in Zwanenburg lag nog eens 2000 kilo.

De moord op Van der Bijl maakt deel uit van het al jaren slepende proces Passage naar liquidaties in het milieu. De officier van justitie die daarop zit, doet ook Artemis. Vandaar dat het zo lang duurde voordat de berechting van de West-Friezen plaatsheeft.