Archief per maand:
Archief per jaar:

Wietteelt en uitkeringsfraude: jaar cel geëist

Zieke verdachte moet 3,6 ton zwarte winst afstaan

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Geurt V. (62) heeft een grote wietplantage in Lisserbroek gehad en pleegde uitkeringsfraude. Dat kan hem, ondanks zijn op boze toon geuite ontkenningen, komen te staan op een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.
De officier van justitie vorderde gisteren bovendien dat V. zijn zwarte winst over zes oogsten van 364.633 euro aan de Staat afdraagt. Daarnaast wil de elektriciteitsleverancier ruim 10.000 euro voor gestolen stroom. Pittige bedragen voor iemand die op pantoffels de rechtszaal binnenkwam: ,,Ik heb al anderhalf jaar geen inkomen gehad. Ik heb alleen het stel kleren dat ik nu draag.”
De ernstig zieke V. verhuurde op 1 november 2010 zijn snackbar aan de Lisserdijk in Lisserbroek aan een Chinees. Ook voor de bovenverdieping van zijn pand zou hij huurders hebben gevonden, al zijn daar voor geen bewijzen. ,,Logisch, het waren keurig getrouwde makelaars die op latere leeftijd uit de kast zijn gekomen en een geheim plekje nodig hadden voor seks. Ze gingen nooit voorom. De betaling verliep via een derde.”
Homo’s
Als zijn buren op hun woord mogen worden geloofd, is de verdachte destijds begonnen met de hennepteelt in de vier kamers boven, afgaande op de zoete cannabislucht. De homo’s hebben ze nooit gezien. De getuigen hebben verklaard dat V. er weinig was en vanaf oktober 2011 samenwoonde met zijn vriendin in Ter Aar.
Bij een controle van de meterstanden in maart 2012 bleek dat de stroom van de cafetaria illegaal was afgetapt. De politie kwam erbij en noteerde 805 hennepplanten, professionele kweekinstallatie, stof en vuil, verder lege ruimten. V. weet nergens van: ,,Ik heb nooit iets geroken of gemerkt, want ik leefde beneden.” De gemeente Haarlemmermeer dacht daar anders over. De Lisserbroeker had zijn profijtelijke drugshandel niet opgegeven, noch gemeld dat hij elders woonde. Daarom werden vanaf april van het vorig jaar zijn uitkering voor arbeidsongeschikte zelfstandigen en persoonsgebonden budget – vier uur per week schoonmaakhulp – stopgezet.
De uitspraak is op 13 november.