Archief per maand:
Archief per jaar:

Willibrord en psychiatrie op muziek

Daan Wildschut: mozaïek St. Willibrord

Daan Wildschut: mozaïek St. Willibrord

Willibrord, de apostel der Friezen, en psychiatrie staan centraal in de Music Meeting 2015 in Heiloo. Die koppeling is minder vreemd dan menigeen denkt, want het Noord-Hollandse dorp herbergt een psychiatrische inrichting die vroeger de naam St. Willibrordus droeg.
Nu maakt het grote complex aan de Kennemerstraatweg (de grote weg die Heiloo doorsnijdt) deel uit van GGZ Noord-Holland-Noord. De kapel op het terrein, de GGZ-kapel oftewel Cultuurkoepel , bestaat volgend jaar driekwart eeuw. Maar 2015 is het ook 1325 jaar geleden dat Willibrordus – zoals ze hem in Heiloo noemen – vanuit Ierland naar ons land kwam om de Friezen te kerstenen.

Artistiek leider Teunis van der Zwart besloot om de 2015-editie van de jaarlijkse Music Meeting , op zondag 19 april, op te hangen aan beide feiten. Hij bedacht het volgende verhaal : “Het is het jaar 690. Ternauwernood ontsnapt aan de golven van de Noordzee en in de verlatenheid van de Hollandse kust wordt Willibrordus bezocht door de duivel. Hij krijgt waanvoorstellingen die verdacht sterk lijken op hedendaagse verhalen van patiënten van de GGZ.”

Monnik

“Een als monnik uitgedoste, welluidende acteur of zanger spreekt de tekst, afgewisseld met muziek door de deelnemende koren en orkesten. De muziek moet het hebben van de eenvoud, van speelbaarheid. Het koor vertegenwoordigt de West-Friezen die niet gekerstend willen worden en proberen Willibrordus voor hun godsdienst te winnen.”
Vanavond om 19.30 uur geeft de organisatie van Music Meeting in de GGZ-vergaderzaal meer informatie aan muziekgroepen, koren en vrijwilligers die mee willen werken aan de opvoering van Willibrordus. Belangstellenden zullen dan ook te horen krijgen dat het allemaal minder ingewikkeld is dan het lijkt.

Van der Zwart: “Het koor bijvoorbeeld zal hooguit tweestemmig zingen, er wordt gekozen voor bekende melodieën, soms voor scanderen. De verhouding tekst-muziek is tien-90 procent. De uitvoering zal ongeveer een uur duren. Op zaterdag 18 april gaan we met elkaar repeteren, ook in de Cultuurkoepel.” De muziek voor Willibrordus wordt gecomponeerd door Thijs Dapper, ook een Heilooër. Hij werkt nauw samen met Teunis.

“Een uitdaging voor muzikaal Heiloo, lijkt ons. De aantrekkelijkheid zit er ook in dat je meezingt in het gezamenlijke koor dat we vormen of meespeelt in het te vormen orkest, maar dat je evenzeer optreedt met je eigen groep. Een andere aantrekkelijkheid is dat de muzikanten in deze opzet ook naar elkaar kunnen luisteren en zien wat andere groepen presteren.”

Kapel torent boven Willibrordus-complex uit.

Kapel torent boven Willibrordus-complex uit.