Archief per maand:
Archief per jaar:

Woede over oproep getuige brand

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam –Transportbedrijf Schavemaker bestrijdt, ook na 3,5 jaar en een veroordeling, aansprakelijk te zijn voor de brand in een Beverwijkse loods. De andere gebruikers van het pand zijn woedend, nu Schavemaker een getuige in Australië oproept.

Op 15 mei 2011 verwoestte de brand een bedrijfsverzamelgebouw aan de Lijndenweg. Daarin waren, naast de vervoerder, gehuisvest waren Planet (kindermeubilair), Ace (gebruikte kopieerapparaten) en Katalyst (kleding).

fire-30276_1280

De brandweer en twee van de drie expertisebureaus concludeerden dat de brand was uitgebroken in het gedeelte waar Schavemakers constructiewerkplaats zat. De oorzaak van de brand, aldus de deskundigen, was kortsluiting in of bij de accu van een defecte vrachtwagen die in die ruimte stond. Weliswaar was een derde expert het daar niet mee eens, maar de Haarlemse rechtbank vonniste toch in februari van het vorig jaar dat Schavemaker aansprakelijk is en bijna 340.000 euro aan de andere drie ondernemingen moest betalen.

De transporteur tikte af en ging in hoger beroep. Tevergeefs, leek het. Want het Amsterdamse gerechtshof stelde begin dit jaar, aan de hand van het sterk uitdijende dossier, voorshands hetzelfde bewezen als de lagere rechter. Schavemaker kreeg echter de gelegenheid tegenbewijs te leveren. Het konijn uit de hoge hoed is gevonden in de persoon van Simon Willis, die met een compagnon Katalyst dreef. Hij moet getuigen. Dat kwam gisteren naar voren tijdens een zitting bij het hof.

BMW

Willis sliep in de nacht dat de brand uitbrak in de loods, aldus de advocaten van de transportfirma. Misschien kookte hij er wel? En, zo liet Willis op 9 juni 2011 schriftelijk vastleggen, hij zou op de bewuste ochtend een groene metallic auto hebben gezien. Was de brand een gevolg van menselijk handelen? Bovendien zag hij op de donderdag na de brand een groene BMW, die plotseling heel snel wegreed.

De vragen en suggesties van de raadslieden veroorzaakten gisteren afkeurende geluiden en boosheid onder de mensen achter Planet cs. Die al koken van woede over ‘het getraineer’ van Schavemaker:  ,,Terwijl overduidelijk is waar de aansprakelijkheid ligt, maken ze rustig gezinnen kapot.” De stemming daalde tot het dieptepunt door een opmerking van een transportadvocaat. Die vreesde dat de 2000 euro, die hij moest ophoesten om de naar Australië geëmigreerde en armlastige Willis naar Amsterdam te halen, weggegooid geld zou zijn.

De beide partijen moeten op 18 november met een voorstel komen over de dag van het getuigenverhoor. Zo niet, neemt het hof die beslissing.