Archief per maand:
Archief per jaar:

Woedende echtgenote: ‘Hij deed het wél uit louter winstbejag’

2,5 jaar cel dreigt voor frauderende ambtenaar

door arno ruitenbeek
amsterdam – Paulus K., de (ex-)ambtenaar financiële zaken die 950.000 euro verduisterde van ‘zijn’ gemeente Bloemendaal, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van 2,5 jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Dat was de eis bij het Amsterdamse gerechtshof.
De 43-jarige Hillegommer ging juist in hoger beroep, omdat hij de straf van de Haarlemse rechtbank te zwaar vond. Een jaar waarvan de helft als stok achter de deur, zou zes maanden onderbreking betekenen van zijn poging zijn leven op te bouwen na de fraude, zijn ontslag, de verkoop van de echtelijke woning en de scheiding van tafel en bed van zijn woedende echtgenote. K. heeft een paar dagen per week de zorg voor zijn twee dochtertjes van twee en vijf jaar, een baantje en een huurappartement. Dat zou hij allemaal kwijtraken.

Waarschuwing
Justitie stuurt ‘als waarschuwing aan alle ambtenaren die overwegen een greep in de kas te willen doen’ aan op een tijd achter tralies. Dat valt af te leiden aan het feit dat zij ook in hoger beroep ging vanwege de ‘te lichte straf’. Zoals de advocaat-generaal het zei: ,,Hij heeft zich een groot gedrag aan gemeenschapsgelden toegeëigend. De gemeente had misschien wel een speeltuintje voor de Bloemendaalse kinderen willen inrichten. Maar nu moet ze lijdzaam afwachten tot de schade zal zijn terugbetaald.”

Begin 2000 trad K. in dienst bij de gemeente. Hij deed zijn werk op de afdeling financiën naar behoren en kreeg medio 2007 een promotie, zodat hij in de uitzonderlijke positie was waarin hij rekeningen mocht tekenen. Op 17 september van dat jaar legde hij de ambtelijke belofte af: hij zwoer zich integer te gedragen. Wat die belofte waard was, bleek vier dagen later: hij maakte 200.000 euro via een vervalste rekening over van de gemeentelijke rekening naar zijn persoonlijke bankrekening. Van daaruit ging het naar een van zijn beleggingsportefeuilles.Jaar

Ruim een jaar ging de fraude, door gemeente en vrouw K. ongemerkt, door. Hij loste 50.000 euro af op zijn beleggingshypotheek en liet alle kozijnen van zijn huis vervangen. Een vervalste belastingaanslag van 136.000 euro in december 2008 was het begin van het einde. Voordat hij werd ontmaskerd, schreef hij in januari 2009 zijn ontslagbrief. Het hielp niet veel; de politie stond korte tijd later toch op de stoep.

Als motief gaf hij gisteren tegenover het hof aan: angst dat bij de instortende aandelenmarkt zijn hypotheek niets meer waard zou zijn en het gezin op straat zou komen te staan. Zijn ex maakte daar in een brief aan justitie gehakt van: K. zou hebben gehandeld uit louter winstbejag. Hij moet ook zitten, meent ze, omdat hij het gezin ten gronde heeft gericht.
De uitspraak is op dinsdag 3 mei.