Archief per maand:

Wraak en wroeging tillen ‘Route 66 killer’ boven middelmaat uit

Debuut dat er zijn mag

Becky Masterman: Route 66 killer

Uitgever Luitingh-Sijthoff

19,95 euro. Let op: vanaf  9 augustus 2012 in de boekhandel verkrijgbaar

Een debuut dat er zijn mag, dankzij de gedegen uitwerking van de thema’s wraak en wroeging. Maar helemaal tevreden ben ik niet. Zwakste punt is hoofdpersoon Brigid Quinn. Deze gepensioneerde FBI-agente had natuurlijk de goede intrige moeten dragen. Maar haar twijfels en privéproblemen die ze met de graagte van een vrouwenblaadje met ons deelt, zijn eerder storende factoren in een goedlopend verhaal.

Evenmin moeten we gelukkig zijn met Mastermans opvatting van originaliteit. Om het uitgekauwde thema ‘seriemoorden’ nieuwe leven in te blazen, heeft deze directeur van een uitgeverij voor medische en forensische literatuur ervoor gekozen de moordenaar in kwestie twee ‘verkenners’ mee te geven.

Malloot

De ene malloot moet de reeks moorden op en nabij de Route 66 bekennen om de opsporingsinstanties op een dwaalspoor en in verlegenheid te brengen.  Nummer twee wordt er op uitgezonden met de boodschap om de slimme Quinn te verkrachten en te vermoorden. Erg geloofwaardig is deze constructie niet (al zal de Amerikaanse werkelijkheid wellicht gruwelijker zijn dan de Nederlandse fantasie).

Blijft de auteur bij de kern: wie is de man die eens per jaar een vrouw te grazen neemt in de buurt van de beroemde weg in de VS, is ze sterk. Aardige details als een pot met ingelegde varkenspootjes in café tonen aan dat Masterman niet over een nacht ijs is gegaan in de voorbereiding.  Wat deze thriller echt doet uitsteken boven de middelmaat, is terug te voeren op de subthema’s wraak en wroeging. Quinn meent dat het haar fout is dat een jonge vrouwelijke undercover ten offer is gevallen aan de Route 66 killer; de zoektocht naar de dader krijgt daardoor de vereiste intensiteit.

ARNO RUITENBEEK