Archief per maand:
Archief per jaar:

Wraak op fiscus ‘zeer afkeurenswaardig’

Fraudeur veroordeeld

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De rechtbank heeft Pierre L. (51) uit Nieuw-Vennep voor belastingfraude veroordeeld tot 20 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk.

De eis luidde veertien dagen geleden: 20 maanden onvoorwaardelijk.  De rechters hielden echter rekening met het feit dat L. heeft bekend en een blanco strafblad had. Zeer afkeurenswaardig vonden ze daartegen dat de Venneper zakenman wraak heeft willen nemen op de fiscus. Die zou zich aan diefstal schuldig maken, hem zelfs financieel kapot hebben gemaakt.

Tussen 2005 en 2011 gaf L. stelselmatig veel te hoge bedragen aan voorbelasting (bijvoorbeeld investeringskosten) op voor een automobielbedrijf uit Hoofddorp waar hij leiding aan gaf en voor zijn eenmanszaak in automatisering. Daardoor kreeg hij ten onrechte 16.000 euro per maand aan btw terug. De belastingdienst stortte bijna  569.000 euro op zijn bankrekening.

Om de boekhouding kloppend te maken, manipuleerde hij de omzetcijfers en vervalste hij facturen.  De illegale btw-inkomsten waste hij wit. Bijna 361.000 euro nam hij contant op, om er privé-uitgaven mee te doen en zijn schuldeisers tevreden te stellen. Vorig jaar was de koek echter op en ging L. failliet.