Archief per maand:
Archief per jaar:

’Wraakoefening van knokploeg’

Cel en werkstraf voor familieleden

door arno ruitenbeek

haarlem Vader Michael E. (47), zijn twee zoons Marinus (27) en Michel (16) en vriend Miguel G. (23) zijn veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor een vechtpartij in eetcafé Dinges in IJmuiden.
,,De wraakoefening van een knokploeg’’, noemde de rechtbank het buitensporige geweld waaraan de mannen zich schuldig maakten op 16 januari van dit jaar. De minderjarige E. had zijn vader gebeld om naar het café te komen, vermoedelijk vanwege de aanwezigheid van iemand die G. eerder onheus had bejegend. Vader was met drie anderen in de auto gestapt.
Dat vader Michael er bij binnenkomst in Dinges meteen op lossloeg waar zijn kinderen bij waren, was voor de rechters reden om hem zwaarder te straffen: 312 dagen cel, waarvan 240 voorwaardelijk in plaats van 240, waarvan 168 als stok achter de deur. Met als de andere verdachten hoeft de IJmuidenaar echter niet meer terug naar het gevang. Ze zaten de onvoorwaardelijke tijd al uit in voorarrest.
Marinus E. (Velserbroek) kreeg overeenkomstig de eis 240 dagen, waarvan 201 voorwaardelijk plus 60 uur onbetaalde arbeid. Van Michel E. (IJmuiden) is de eis onbekend, omdat zijn zaak achter gesloten deuren werd behandeld. De minderjarige werd 100 uur onbetaalde arbeid en een week voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. Dat was ook voor openlijk geweld met leeftijdgenoten op 1 november 2010. De jongens trokken een leeftijdgenoot van de fiets en mishandelden het slachtoffer.
Miguel G. (IJmuiden) werd na het proces vrijgelaten, om te proberen zijn net opgezette eetzaak te redden. Het geëiste halfjaar cel werd omgezet in 200 dagen, waarvan 101 voorwaardelijk. Maar de voorheen voorwaardelijke straf van een maand, voor gewelddadigheden in Zandvoort in 2009, kreeg hij wel.