Archief per maand:
Archief per jaar:

Wraking hof afgewezen in snelkookpanmoord

Zoon van verdachte: ‘Slachtoffer leeft nog’ 

door arno ruitenbeek
Amsterdam – De wraking van het Amsterdamse hof in de Haarlemse ‘snelkookpanmoord’ is afgewezen. Het hoger beroep werd 16 juni voortgezet met het verhoor van de zoon van verdachte Mehmet Y. (55). Deze negentienjarige jongeman is ervan overtuigd dat zijn moeder Meral, een van de twee vermeende slachtoffers, nog steeds leeft.
Op 14 juni weigerde het hof een medisch tegenonderzoek te laten uitvoeren op de schedel van het eerste slachtoffer, Mehmets broer Ali. Ook wilde ze de, door de advocaat ingeschakelde onderzoeker in het getuigenbankje roepen. Deze vrouwelijke forensisch expert heeft in een briefje gewaarschuwd dat er een groot risico op een gerechtelijke dwaling is.Ander

De deskundige zegt dat de breuken in de schedel wijzen op een andere toedracht dan een medeplichtige heeft verklaard. Volgens die medeplichtige lag Ali met zijn neus op de vloer van Mehmets huis in Haarlem. Zij en Y.’s vrouw Meral zaten op Ali’s benen. Mehmet sloeg met een hamer Ali’s op achterhoofd tot deze dood was.
De expert meent dat de eerste klap van voren is gekomen.

Dat zou betekenen dat de getuige heeft gelogen en Mehmet bij de Haarlemse rechtbank wellicht ten onrechte is veroordeeld tot 20 jaar voor de moord op Ali, in 1997 en Meral in 2002.
Weer volgens dezelfde medeplichtige, die zeven jaar kreeg, heeft Mehmet zijn vrouw gewurgd. Meral zou vreemd zijn gegaan. Getuigen, die de vrouw na haar zogenaamde dood hebben gezien zoals de raadsman zegt, wilde het hof ook niet horen.
Partijdig

De verdediging zag daar die veertiende juni partijdigheid in en wraakte het hof. Om daarop de wrakingskamer zelf te wraken, omdat die weigerde een zittingsverslag te laten maken. Beide wrakingen strandden. Dat de verdediging het niet eens is met voor haar negatieve beslissingen is geen reden om aan te nemen dat het hof vooringenomen tegen Y. is, aldus de wrakingskamer.

Het hof hoorde aansluitend Y.’s zoon, die zes jaar was toen Ali in de slaapkamer naast die van hem in stukken zou zijn gesneden. De negentienjarige kon zich niet herinneren dat Ali, die in Den Haag woonde, ooit bij hen in Haarlem is geweest.
Van zijn moeder had hij een half jaar na haar definitieve vertrek uit de echtelijke woning een schaakbord opgestuurd gekregen: ,,Ik geloofde en geloof nog steeds dat ze in leven is.” Dinsdag 21 juni zal de advocaat-generaal de straf tegen Y. eisen.