Archief per maand:
Archief per jaar:

Wrakingsverzoek afgewezen

Vertraging in overvalproces

door arno ruitenbeek

haarlem– Het proces tegen de verdachte van de gewapende overval op de McDonald’s in Santpoort-Noord op 27 maart 2010 heeft twee weken vertraging opgelopen. Gisteren probeerde de advocaat van Bilal C. (23) de voorzitter van de Haarlemse rechtbank te lozen wegens vooringenomenheid.

De raadsman deed een wrakingsverzoek. Drie andere rechters werden opgetrommeld om een wrakingskamer te vormen. Die wees het verzoek af: de voorzittend rechter was niet partijdig geweest. Na ruim vier uur oponthoud had het geen zin meer om de ’gewone zitting’ voort te zetten. Want daar was de gehele dag voor uit getrokken. Besloten werd op maandag 18 april verder te gaan, maar dan op de rechtbank op Schiphol.
Aanleiding tot de actie van de verdediging waren camerabeelden uit de McDonald’s in Santpoort-Noord. Op die van 8 maart 2010 is C. te zien. Als klant. Op de foto van 27 maart staat een van de twee, met bivakmutsen gemaskerde overvallers die 6400 euro buit maakten. Dit zou, volgens justitie, ook C. zijn. De advocaat wees de voorzitter op het in zijn ogen grote verschil in lengte en breedte tussen de mannen.
De rechter antwoordde dat uit het dossier te halen is dat C. flink afgevallen zou zijn. ,,Dat was twee maanden later’’, aldus de strafpleiter die bleef inbreken in het verhaal van de rechter. Waarop de voorzitter zei: ,,Die onderbrekingen zijn niet in het belang van de verdediging.’’ En dat pikte de raadsman niet: ,,U hebt uw mening al gevormd. Dat duidt op vooringenomenheid.’’