Archief per maand:
Archief per jaar:

Zedendelinquent wil lagere straf

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Zedendelinquent Dick H. (56) uit Hippolytushoef verdwijnt binnenkort naar een tbs-kliniek. Voor die tijd wil hij van het gerechtshof minder en liefst geen cel voor de ontucht met zijn buurmeisje.

Dit misdrijf speelde zich af tussen maart en augustus 2002. Het meisje was destijds veertien jaar. De advocaat-generaal bij het Amsterdamse hof zei gisteren: ,,En hoewel haar jeugd haar was ontnomen en ze daar mogelijk haar hele leven last van zal hebben, durfde ze toch heel lang geen aangifte te doen.”

Pas nadat ze had gehoord dat buurman H. een ander meisje seksueel had misbruikt, stapte ze naar de politie. In november 2012 stond de Wieringer tenslotte terecht. Na een eis van een half jaar cel gaf de Alkmaarse rechtbank hem een jaar. Hoewel hij een soort van bekentenis aflegde, ging hij toch in hoger beroep.

Omdat, zoals zijn advocaat gisteren zei, de straf te hoog is. Want twee maanden voordat de Alkmaarse rechters hun vonnis uitspraken, had het gerechtshof in Den Bosch H. al veroordeeld tot drie jaar en tbs met dwangverpleging. Dat was voor ontucht met en verleiding van minderjarigen plus vervaardiging en verspreiding van kinderpornografie in de Brabantse hoofdstad waarnaar H. inmiddels zijn ‘werkterrein’ had verlegd.

,,Het Bossche hof is uitgegaan van ‘een patroon van steeds erger wordende zedenmisdrijven’ en heeft deze zaak daarbij betrokken”, aldus de raadsman. Oftewel: twee keer ‘de hoofdprijs’ voor een vergrijp. H., die intussen 3,5 jaar achter tralies zit in afwachting van de tbs-behandeling, zou schuldig moeten worden verklaard, maar zonder strafoplegging.

De AG peinsde er niet over. Ze was het eens met ‘Alkmaar’ en eist dus weer dat jaar en ook toewijzing van de schadevergoeding van 2050 euro aan het slachtoffer. Als het hof op 10 februari uitspraak doet, is nog niet bekend naar welke inrichting H. gaat en hoelang hij daar moet blijven.Enige zekerheid die hij heeft, is dat de cassatie van het Bossche hoger beroep is afgewezen.