Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Zeecontainerbende’ verdient 4,8 miljoen met wiet

Elf verdachten voor rechters, twaalfde overleden

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De rechtbank start dinsdag met het proces tegen ‘de zeecontainerbende’. De elf, overwegend Noord-Hollandse verdachten, zouden miljoenen hebben verdiend met een enorme wietplantage in een loods aan de Zuiderkade in Beverwijk.

Medio februari van het vorig jaar hield de waterpolitie van het KLPD (korps landelijke politiediensten) een milieuonderzoek rond de Zuiderkade. De agenten viel een auto op met daarin aarde en hennepblaadjes. De collega’s van de politie Kennemerland werden erbij  betrokken en dat leverde op 25 februari een opzienbarende vangst op.

Groot

In een opslaghal van transportbedrijf Middelkoop, die sinds 2009 was verhuurd aan J. de G.  uit Weesp, stonden drie 40-voets zeecontainers. In de eerste, grote container bloeiden bijna 1500 hennepplanten. Om de dag moesten vijf mensen de planten oogsten, aldus de recherche. In nummer twee hadden iets minder dan 35.000 cannabisstekjes een plaatsje gekregen. De derde en laatste container werd gebruikt voor de waterbakken en opslag van de grondstoffen en groeimiddelen.

Volgens een van de advocaten wist de criminele organisatie zeer goed waar ze mee bezig was. Zo waren de containerwanden extra dik gemaakt, zodat de weeïge wietgeur niet of nauwelijks kon ontsnappen. Dat het om professionals ging, blijkt ook uit het feit dat ze wellicht vijf jaar – eventueel met tussenpozen – hun gang hebben kunnen gaan. Het openbaar ministerie heeft bij enkele ‘medewerkers’ de periode vanaf 1 januari 2006 tot de inval op die vrijdag in februari 2011 ten laste gelegd.

Winst

Sommige verdachten konden nog tot november van dat jaar doorgaan met de drugshandel en het witwassen van de zwarte inkomsten, aldus een OM-woordvoerder. Becijferd is dat de wietonderneming een winst heeft gemaakt van liefst 4,8 miljoen euro. Dat geld raakt de bende kwijt aan de Staat, als het aan het OM ligt.

Op 11 september is er eerst een regiezitting, waarop de advocaten kunnen aangeven of er nader onderzoek moet worden gedaan, en bijvoorbeeld getuigen moeten worden gehoord. De inhoudelijke behandeling heeft vermoedelijk begin volgend jaar plaats. Dan staan terecht vijf mannen en zes vrouwen in de leeftijd van 38 tot 52 jaar, afkomstig uit onder meer Velserbroek, Sint Maarten, Vinkeveen en Utrecht.

Oorspronkelijk waren er twaalf verdachten. Het OM heeft bevestigd dat de zesde man, Dirk-Jan van der H. dood is en dus niet meer vervolgd kan worden. De in 1971 geboren Van der H. leed aan een ernstige ziekte. Wanneer en waar hij is overleden, wist de woordvoerder niet.