Archief per maand:
Archief per jaar:

Zelfs gijzeling schrikt getuigen in hoger beroep Vista niet af

De rijen zijn gesloten

Door Arno Ruitenbeek

 Amsterdam – De rijen zijn gesloten in het hoger beroep van de IJmuidense Vista-drugszaak. De getuigen, merendeels medeverdachten, lieten collega’s met voorop hoofdverdachte Freek de K. (58) niet vallen. Zelfs niet als de advocaat-generaal dreigde met gijzeling.
Dat overkwam gsteren bij het Amsterdamse gerechtshof Klaas F. (60). Deze, naar Litouwen geëmigreerde IJmuidenaar huurde van februari 2006 tot januari 2010 een loods in de Reaumurstaat van De K.’s echtgenote Marjanna L. (58). ,,Om de spulletjes van mijn oude moeder in te zetten.” Op 1 mei 2010 werd de internationaal opererende bende opgerold, waarbij in de kelder van deze opslagruimte en wietplantage werd aangetroffen. F., die daarvoor in Haarlem drie maanden voorwaardelijk kreeg: ,,Ik had de sleutel gegeven aan een kennis van wie ik de naam nooit zal noemen, die de plantjes er in zette. Hij was de nieuwe huurder, maar onder mijn naam. Marjanna wist daar niets van.”
Benauwd
De AG waarschuwde hem dat hij mogelijk achter tralies zou belanden, als hij de naam van de anonieme wietkweker achterhield. F. nam het risico en beleefde een benauwd half uurtje, waarin de AG nadacht. Ze zette de gijzeling tenslotte niet door. Dit onderdeel was ook niet zó belangrijk gezien de veelheid aan serieuze beschuldigingen tegen De K. en zijn ruim 20 metgezellen. Ze zouden miljoenen euro’s hebben verdiend met de smokkel van cocaïne en xtc naar landen als Polen en Litouwen. De Haarlemse rechtbank veroordeelde De K. tot acht jaar cel en verbeurdverklaring van bijna 180.000 euro.
De contanten vlogen gisteren toch door de rechtszaal. Een Rotterdamse makelaar getuigde dat hij twee miljoen cash had gegeven aan De K. voor deelname in een Surinaams bedrijf. Waar kwam dat enorme bedrag vandaan, als de Rotterdammer sinds 2005 door fiscale problemen geen huis meer had verkocht? ,,Ik had tussen de vijftien en 20 miljoen euro in contanten”, openbaarde hij zonder erbij na te denken dat de belastingdienst op het vinkentouw zit.
Witwassen
De rechtbank was er al van overtuigd dat De K. bijvoorbeeld via de Surinaamse houthandel van de Velsense zakenman Rieuwert van B. (55) drugsgelden witwaste. Zo werd 8,5 ton in contanten gebracht naar de voormalige kolonie. ,,De Nederlandse banken hebben geen vestigingen daar en die 8,5 ton was echt direct nodig”, beweerde Van B., die in Haarlem een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk kreeg. Veel andere getuigen-verdachten beriepen zich op hun verschoningsrecht, om te voorkomen dat ze zichzelf of De K. belastte.
KADER
Het proces bij het hof tegen de, voornamelijk uit IJmuiden afkomstige Vista-verdachten is deze week begonnen. Gisteren hadden getuigenverhoren plaats (zie hiernaast). Vandaag wordt een deel van de aanklachten inhoudelijk behandeld.
In februari 2014 komt opnieuw een deel van de feiten ter sprake. De afronding, met eisen en pleidooien, heeft hoogstwaarschijnljk in juli volgend jaar plaats.